måndag 30 juni 2014

Film: Divergent (2014)

00. divergentI en avlägsen och dystopisk framtid är samhället indelat i fem falanger där var och en representerar olika förmågor. Som tonåring är man tvungen att bestämma sig för om man vill stanna i sin falang eller byta till en annan. Vad man än väljer, så väljer man för resten av sitt liv. En tonårstjej som just ställs inför detta valet är Beatrice Prior. Hon bär på hemligheten att hon är en avvikande, vilket innebär att hon inte passar in i någon enskild falang. Om någon visste skulle det innebära en säker död, men samtidigt inser hon att hon kan förändra världen hon lever i och rädda de människor hon älskar.

 

Onödig Fakta:

  • Woodley slog Teller på riktigt på halsen
  • Theo James gjorde alla sina stunts själv
  • Kate Winslet var gravid under inspelningen och hennes scener spelades in på 4 veckor
  • Alla inblandade i filmen var på bootcamp i två månader innan inspelningen
  • Jeremy Irvine var först tillfrågad att spela Four men tackade nej då han inte ville bli en ungdomsidol
  • Det kommer tre uppföljare under de närmaste tre åren

 

Filmen Divergent trodde jag skulle vara en framtids thriller men det visade sig inte stämma. Iaf in helt.

Filmen handlar om en sextonåring som är Divergent, det vill säga inte kan sättas i ett fack som de andra ungdomarna i hennes ålder. De andra hamnar i olika grupper som tappra, osjälviska och lärda.

Det tog en ganska lång stund innan man verkligen förstod vad filmen handlade om och kändes väldigt mycket som en ungdomsfilm i stil med Twilight och Hunger Games fast denna gång i en framtidsvärld.

Filmen var ganska långdragen men hade sina stunder, även om de var ganska få. Det bästa med filmen var den sista halvtimmen som likväl var ganska förutsägbar.

Den enda man kände igen i filmen var den elaka chefen för de lärda som spelades av Kate Winslet som i filmen egentligen hade en ganska viktig roll fast hon inte var med så mycket. En annan man kände igen var chefen för de tappra. Han har varit med i några filmer man sett men jag har ingen aning om vad han heter.

Det här är en av de bättre ungdomsfilmerna som inte är en komedi från de senaste 15 åren men det kan bero på att det inte gör så många som är sevärda för oss som är lite äldre. Det enda som är dumt i filmen, som även är en stor del för att den inte får högre betyg av mig, är att man inte riktigt får veta vad Divergent menas med eller vad den riktiga handlingen i filmen är. Det enda jag kommer på att den kan handla om är Lucid Dreaming..

Filmen är baserad på en bok och man brukar säga att boken är bättre än filmen, men i detta fall så hoppar jag nog över boken…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar