söndag 5 december 2010

Filmbox–Karate Kid 1–3 (1984 ,1986 ,1989)

I väntan på den nya Karate Kid filmen så bestämde jag mig för att se de tre första filmerna lite för att se skillnaderna på de gamla och den nya och lite nostalgi.

 

Karate Kid (1984)

l_25376_0087538_939776c6Daniel (Ralph Macchio) har flyttat till Los Angeles fån ostkusten och står nu inför den nästan omöjliga uppgiften att hitta nya vänner. Men när han blir offer för mobbning av Cobra Kai, en brutal grupp karateelever, uppstår vänskap mellan Daniel och Ali (Elisabeth Shue), flickvän till Cobra Kais ledare.

Daniel gör allt för att slå tillbaka och imponera på sin nya vännina, men är rädd för att hamna i direkt knofrontation med det farliga gänget. Så när han upptäcker att alltiallamannen Miyagi är mästare i kampsport ber Daniel att få lära sig karate.

Miyagi lär Daniel att karate handlar om att kontrollera sina känslor, sina tankar och sin kropp och att kampen bara är den allra sista lösningen på ett problem.

Onödig Fakta:

  • Chuck Norris tackade nej för rollen som Kreese för han ville inte att karate tränare skulle visas i ett så osympatisk sätt.
  • Elisabeth Sue pausade sina studier på Harvard för att vara med i filmen.
  • Pat Morita fick egentligen inte rollen som Mr Miyagi för att de ville inte ha komiker som den rollen. Han fick rollen senare för de hittade ingen som läste så bra som han.
  • Den sista rundsparken som träffar Daniel innan Mr Miyagi räddar honom träffade faktist Ralph Macchio och skadade honom.
  • William Zabka (Johnny) hade inga erfarenheter inom Martial Arts men han var en duktig brottare.
  • När filmen spelades in 1983 så var Ralph Macchio 22 år men ingen i crewet trodde på honom.
  • Den gula bilen som Daniel polerar fick Ralph i present av producenterna och han äger den fortfarande.
  • Låten “Youre The Best” var egentligen skriven till filmen Rocky III (1982) men den fick Eye Of The Tiger istället. Ironiskt nog så sjunger Survivor titeltemat “The Moment Of Truth” till Karate Kid.
  • Charlie Sheen tackade nej till rollen som Daniel LaRusso.
  • Filmen fick 1 Oscarnominering.

Det var så längesen jag såg dessa filmerna så det är lite nostalgikänsla.

Detta är en riktigt bra 80tals film med humor och spänning. Kan den nya versionen slå detta?

---------------------

Karate Kid II (1986)

the-karate-kid-part-2-movie-poster-1020200893Karatelärjungen Daniel LaRusso följer med sin vise och oförutsägbare läromästare Mr. Miyagi till dennes barndomshem i Okinawa. För pojken är det en resa till en exotisk och spännande värld, där han kan få veta mer om sin tränares hemlighetsfulla förflutna.

För Miyagi är det sista chansen att få se sin far i livet och återuppleva kärleken till sin barndoms älskade.

Men Miyagis hemkomst sätter också igång en bitter fejd med den gamle fienden Sato. En fejd som gör att Daniel kastas in i en spännande sammanstötning mellan kultur och kampsport. Han möter sin största utmaning någonsin i en strid där läraren blir elev och priset för äran är själva livet.

Onödig Fakta:

  • En del scener blev bortklippta ifrån originalmanuset. Bland annat en scen där Daniel och Ali gör slut eftersom Ali ska till Europa över sommaren.
  • Arbetet på denna filmen började tio dagar efter att ettan kom ut.
  • Danny Kamekona spelade även en karaktär vid namn Sato i serien Magnum P.I (säsong 3 )
  • för att få ett PG certifikat så klipptes 1 sekund bort i filmen i England. Dom klippte bort en spark mellan benen.
  • Även denna filmen fick en Oscarnominering

Filmen börjar med klipp ifrån första filmen. En så kallad Flashback. Annars börjar den riktiga filmen där den förra sluta. Direkt efter tävlingen.

Denna filmen är även den bra. När de har bråttom att göra en uppföljare så brukar det oftast inte bli bra men i detta fallet så blev det så.

Jag gillar även titellåten “the Glory Of Love”.

------------------------------------------------------

Karate Kid III (1989)

karate_kid_part_iiiNär Daniel bestämmer sig för att inte delta i det förestående karatemästerskapet utmanas han av den brutale Cobra Kai eleven Mike Barnes som är fast besluten att ta titeln tillbaka från honom. Daniels läromästare och tränare, Mr. Miyagi, beordrar honom att ignorera Mikes hotelser - och att helt hålla sig borta från tuneringen. Men när Mikes oupphörliga övergrepp går över i utpressning känner sig Daniel tvingad att ställa upp i tävlingen vilket gör att han hamnar i konflikt med Mr. Miyagi, den person som betyder mest för honom.

Onödig Fakta:

  • Det kom en uppföljare till som jag inte ville se igen . Pat Morita är med som de andra men Ralph är utbytt mot Hillary Swank.

Filmen börjar med flashbacks ifrån ettan och tvåan.

Denna slutar där den förra slutar fast efter att de kommit tillbaka till USA.  Den är inte lika bra som föregångarna men inte så långt ifrån.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar