söndag 8 augusti 2010

Fotboll : VM Final 1958 Sverige - Brasilien

Världsmästerskapet i fotboll 1958 spelades i Sverige under perioden 8-29 juni 1958. Mer info om det här.

Så varför ville jag se denna matchen en söndag? Jo för att jag kan och för att jag inte har sett matchen tidigare. Jo kanske lite klipp har man men inte i helhet. Men det största skälet är att jag vill se om fotboll var bättre förr som många påstår.

När man läser lite om vilka Sverige hade i sin grupp så ser man att de hade Mexiko, Ungern och Wales .

Onödig Fakta om själva turneringen:

  • Pele´s Debut
  • Argentina bröt sin VM-bojkott och kvaliciferade sig in i VM 1958 för första gången på 24 år.
  • Alla de fyra brittiska lagen (England, Skottland, Wales och NordIrland) hade kvalat in i vm och det är hittills enda gången.
  • Nordirland vann sin kvalgrupp före Portugal och Italienvilket betyder att detta var första (och hittills enda) gången som Italien inte lyckats kvala in till VM. 1930 deltog inte Italien.
  • Detta var första VM där utlandsproffs fick delta. Tidigare hade spelare som spelat i klubblag tillhörande andra länder än det man var folkbokförd i inte tillåts att spela i sina landslag.
  • Argentina som var favorittippade till VM-guld hamnade sist i sin grupp efter att ha förlorat mot Västtyskland och Tjeckoslovakien.
  • Ett annat landslag som misslyckades var Ungern. De kom trea i sin grupp efter Sverige och Wales, detta efter en omspelsmatch mot just Wales på Råsunda inför drygt 2000 åskådare. Denna match ansågs av sydamerikanska nationerna som ett bevis på att FIFA misslyckats med VM efter att återigen låta VM spelas i ett litet land som Sverige.
  • England hade en mycket svår grupp mot Brasilien, Sovjetunionen och Österrike. Det visade sig vara för svårt för England som hamnade på en delad 2:a plats med Sovjetunionen och dessa två lag fick därför spela en ommatch vilket England förlorade.
  • Överraskningen blev att både Wales och Nordirland kom till kvartsfinal. Wales förlorade mot Brasilien med 0-1 och Nordirland mot frankrike med 0 – 4.
  • Sverige spelade sin kvartsfinal emot Sovjetunionen på Råsunda och vann med 2-0. Vilket enligt Agne Simonsson är kanske en av de bästa landskamperna svenska fotbollslandslaget någonsin gjort.
  • Sveriges match mot Västtyskland slutade 3-1 till Sverige. Kurre Hamrins mål i slutminuterna är ett av svensk fotbolls mest klassiska VM-mål. Det var i denna match på Ullevi, inför drygt 50 000 åskådare, som Sverige för första (och hittills enda) gången slagit Västtyskland i VM-sammanhang.
  • VM-finalen spelades inför 51 000 åskådare på Råsunda. Själva mästerskapet hade varit ganska fattigt på händelserika och historiska matcher men VM-finalen tillhör än idag de riktiga klassikerna i ett VM. Detta med anledning av att Brasilien vann sitt första VM-guld någonsin och att Pelé blev den yngsta spelare att både spela, vinna och göra mål i en VM-final

 

De Svenska Matcherna i VM var:

  1. Sverige – Mexiko 3-0 (1-0)
  2. Sverige – Ungern 2-1 (1-0)
  3. Sverige – Wales 0-0
  4. Sverige – Sovjetunionen 2-0 (0-0)
  5. Sverige – Västtyskland 2-1 (1-1)
  6. Sverige – Brasilien 2-5 (2-1)

Sveriges Kurt Hamrin kom 6a på skytteligan med 4a mål.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar