måndag 16 augusti 2010

Tv-Tävling : På Rymmen säsong 1 (1994)

På Rymmen var ett tv-program som sändes på fredagskvällar i TV4 1997-1999. Programledare var Martin Timell.

Programmet var en tävling som pågick 24 timmar om dygnet i en vecka där två rymmarpar skulle resa runt i Sverige jagade av två spårhundar, en per par, och utföra olika uppdrag utan att bli upptäckta och filmade av spårhunden. Spårhundarna fick ta hjälp av tips från allmänheten som kunde ringas in till en speciell tipstelefon.

Veckorna avslutades fredagarna med en direktsänd final där rymmarparen stod gömda i en telefonkiosk någonstans i Sverige. Det gällde för spårhundarna att hitta rymmarna innan programmets slut, annars fick rymmarna fortsätta rymma en vecka till. Spårhundarna däremot byttes ut varje vecka. I studion i Stockholm fanns förutom Martin Timell även en spaningsledning med spaningsledaren Göran Bergström i spetsen och en tipsavdelning som tog emot tips som allmänheten kunde ringa in. Under programmet var både rymmare och spårhundar uppkopplade via videolänk så att tittarna fick följa jakten i direktsändning. Rymmarnas och spårhundarnas egna filmer visade vad som hade hänt under den gångna veckan.

Regler!

Rymmarna Fick:

  • Bara resa med allmänna kommunikationer som t.ex. buss, tåg, flyg eller taxi. (inför säsong 2 begränsades taxiresandet till en resa/dag, inför säsong 3 infördes ytterligare en begränsning på en taxiresa per vecka)
  • Gå till fots eller cykla.
  • Inte lifta, varken med privatbilar eller yrkestrafik.
  • Inte stanna i en kommun mer än 24 timmar.
  • Aldrig korsa sin egen resväg eller återvända till en kommun de redan varit i.
  • Inte ha några personliga tillhörigheter med sig förutom kläderna de hade på sig när de gav sig ut på rymmen. (Det var dock tillåtet att ha på sig flera lager med kläder.)

Rymmarna var tvungna att:

  • Rapportera sin position till spaningsledningen 3 gånger om dagen; morgon, middag och kväll (rapporteringen skedde hela tiden med en timmes fördröjning, för att ge rymmarna försprång).
  • Vila mellan midnatt och kl 6 utan att lämna sin sovplats.
  • Filma allt de gör och skicka banden varje dag till TV4.

Om rymmarna bröt mot reglerna eller om de blev filmade av spårhunden, förlorade de sin dagsvinst.

För att klara sig fick rymmarna 300 kr/dag. Inför säsong 2 sänktes dock beloppet till 100 kr/dag men det höjdes till 200 kr/dag säsong 3.

Spårhundarna:

Spårhundarnas uppdrag var att varje dag försöka filma rymmarna. För att smygfilmningen skulle räknas behövde båda rymmarna filmas. Spårhundarna tilldelades en egen bil och åtföljdes av en kameraman som filmade allt vad de gjorde.

Skulle rymmarna och spårhunden få syn på varandra uppstod en konfrontation. Då fick spårhunden stanna kvar på platsen i en timme medan rymmarna fick ge sig iväg direkt.

Veckofinalen:

Den enda gången rymmarna kunde åka fast var under direktsändningen när de stod i en telefonkiosk någonstans i Sverige. Om de klarade sig fick de fortsätta rymma en vecka till.

Jakten varade i 60 minuter (55 minuter under säsongerna 2 och 3) och när det var en minut kvar fick spårhunden reda på i vilken telefonkiosk rymmarna befann sig.

Om något eller båda rymmarparen hittades av spårhunden fanns nya par redo i studion i Stockholm att ge sig ut. De fick åka en förbetald (100 kr) taxi från studion.

VINSTER

Dagsvinst

Om rymmarna klarade dagens uppdrag samt undvek att bli filmade av spårhunden fick de 5000 kr första veckan de var på rymmen. Andra veckan fick de 10 000 kr/dag, tredje veckan 20 0000 kr/dag och fjärde veckan 30 000 kr/dag. Vinstsumman betalades ut om rymmarna inte hittades av spårhunden under veckofinalen.

Riskbonus

Varje vecka kunde ett av rymmarparen också vinna en riskbonus på 5000 kr (10 000 kr under säsong 2 och 3) om de utförde ett practical joke eller filmade spårhunden på ett bra sätt. Lyckades de göra det under lördag, söndag eller måndag fick dessutom spårhunden stå still sista delen av jakten på fredagen. Riskbonusen betalades ut oavsett om rymmarna hittades eller inte.

 

Onödig Fakta:

  • För att rymmarna inte ska avslöjas monteras kameror mm. i telefonkiosken endast 45 minuter innan sändningen börjar.
  • Rekordet för längsta rymning innehas av Tobbe & Tony som rymde i sju veckor. Tre veckor under säsong 2 och fyra veckor under säsong 3
  • Uppföljaren Position X blev en riktig flopp. Dom fick byta koncept då nästan alla telefonkiosker försvann när mobiltelefonerna blev populära.
  • Paul Tilly heter Paul Bengtsson när han rymmer.

 

I år så fyller tv4 20 år så då bestämde jag mig för att se något gammalt men ändå bra program dom har gjort igenom åren. Kom fram till att detta programmet var det ända som gick att titta på. Time Out har man tröttnat lite på, samma sak med Parlamentet. Och vad mer har dom kommit med… Fångarna på fortet och Tre Kronor. Eller C:o Segemyrh och en fyra för tre. Njäe.. inga av programmen var jag så värst förtjust i när de sändes förutom en fyra för tre som jag tittade en del på. Njäe.. jag ville se något som inte har sänts sen de sändes första gången. Ingen repris här inte. Och att ha hittat den första säsongen var riktigt roligt faktiskt. Jag har inte sett den sen den sändes 1997.

 

Kändisar som har blivit kända igenom detta program är Hjalle och Heavy, Paul Tilly och Tobbe “Trollkarl” Blom.

Detta är den bästa säsongen och där kom 3 stycken.

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar