söndag 31 oktober 2010

Film : Rock n Roll High school (1979)

rock_n_roll_high_school Vince Lombardi har ett riktigt ökänt rykte: det är den vildaste, mest rockande skolan i hela stan! Tills alla skolors skräck dyker upp förstås - Miss Togar. Med järnhand styr hon skolan som ett fängelse. Inga besök, inget lattjo på rasterna och framför allt: ingen rockmusik! Men när Miss Togar konfiskerar biljetterna till årets hetaste konsert med The Ramones får det vara nog. Med gruppens största fan, Riff Randell, i spetsen reser sig skolans elever till motstånd. Om inte eleverna kan komma till konserten får konserten komma till eleverna. Och när Joey, Dee Dee, Johnny och Marky drar igång första riffet får de skolan formligen att explodera i kampsången "Gabba, Gabba, Hey!" Legendariske Roger Corman träffade filmstudenterna Allan Arkush och Joe Dante 1977 i foajén till sitt filmbolag där de just hade fått jobb som monster i en av hans lågbudgetproduktioner. Resten är historia. Tillsammans med musik av bland annat Fleetwood Mac, Alice Cooper, Chuck Berry, Paul McCartney, Nick Lowe och Ritchie Valens, men framför allt The Ramones, skapade de en av modern tids stora kultklassiker. Alan Arkush har regisserat filmen med hjälp av Joe Dante ("Gremlins") och Jerry Zucker ("Titta vi flyger", "Den nakna pistolen")

Onödig Fakta:

  • Roger Cormans original titel för filmen var “Disco High” tills Alan Arkush hörde Ramones och bestämde sig för att använda dom till filmen.
  • Explosionen i slutet av filmen var 5 gånger större än vad de hade räknat med och den spelades in 3 på natten så rädda grannar sprang ut och kollade vad som stod på.
  • Dee Dee Ramone var en sån usel skådespelare så hans meningar klipptes ner från 5 till 2.
  • Band och artister som var tilltänkta innan Ramones var Todd Rundgren och Cheap Trick. Men de kom inte överens med någon överenskommelse. Devo som hade för stort och eget koncept. Och Van Halen men Warner Bros varnade Arkush att de var rätt svåra att jobba med. Tom Petty ville inte vara med i projektet alls.
  • Under de 21 dagarna som filmen spelades in så blev DeeDee arresterad för att ha haft slagsmål med en roadie, överdoserat i fängelset och hamnat på sjukhuset med en 3000 dollars räkning.
  • Det kom två uppföljare. Rock n Roll Highschool forever (1991) med bland annat Corey Feldman och Shake Rattle and Rock (1994) med bland annat Renée Zellweger.
  • Filmen är en remake av filmen “Zero De Conduite” (1933)
  • Det kommer en remake på denna filmen i år.

Jag köpte denna filmen på dvd en gång i tiden men jag tittade aldrig på den innan jag sålde den. Vet faktiskt inte varför. Men ska nu se den.

Soundtracket är faktiskt bra med artister förutom The Ramones så är det bland annat Bromsville station och Alice Cooper.

Att Clint Howard är med kom som en rolig överraskelse. Jag gillar han som skådespelare.

Som extramaterial finns där en intervju med Roger Corman och en konsert med The Ramones.

Denna filmen rekommenderas stort och jag tror inte remaken kommer bli lika bra. Men det beros lite på vilket band som ska ha Ramones roll. Men det blir väl något popband som inte många gillar. Men jag hoppas lite på Lady Gaga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar