torsdag 3 maj 2012

Film: Shaft (1971)

shaftDen svarte gangsterkungen Jonas anlitar deckaren Shaft för att leta reda på dottern som kidnappats av maffian. Shaft nästlar sig in hos maffian.

 

Onödig Fakta:

  • Fick i Sverige namnet “Mitt namn är Shaft”
  • Filmen vann en Oscar
  • Isaac Hayes skulle egentligen spela Shaft men Richard Roundtree fick rollen. Men producenterna var imponerad av Hayes att de ville att han skulle göra temalåten som nu är en riktig klassiker.
  • Ron O´Neal som spelade Super Fly provspelade för rollen som Shaft men producenterna tyckte han hade för ljus hy.
  • Det ryktades om att filmen skulle handla om en vit detektiv men efter att filmen “Sweet Sweetbacks Baadasssss Song” blev en sån hit så bestämde de sig för att göra honom svart.
  • Det kom 4 uppföljare där den senaste kom 2000 med Samuel L. Jackson som Shaft. Shaft som kom 1973 räknas som en spinn-off

 

Gangsterkungen Bumpy anlitar John Shaft för att få tillbaka hans dotter som blivit kidnappad. Bumpy vet inte vem som kidnappat henne så Shaft får ett svårt jobb.

Väldigt snart får han reda på att maffian ligger bakom och nu måste Shaft infiltrera sig in bland dem...

Detta är en typisk blaxplotion men till skillnad med de flesta andra så lyckades denna bli riktigt stor och anses fortfarande vara en klassiker. Mycket tack vare temalåten som var gjord av Isaac Hayes.

Men är filmen egentligen bra? Nej.. självklart inte. Det som fattas är som de bättre blaxplotions har är mer dåliga slagsmålsscener och mer humor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar