fredag 2 juli 2010

Dokumentär : Modstrilogin (1968,1979,1993)

modstrilogin Under ett kvarts sekel följde Stefan Jarl Kenta, Stoffe och deras polare med kameran genom deras liv och många gånger bokstavligen fram till gravens rand.
"Stefan Jarl är Sveriges främsta dokumentärfilmare med ett unikt bildsinne och levande filmisk närvaro Hans tre filmer; Dom kallar oss mods, Ett anständigt Liv och Det sociala arvet, den sk Modstrilogin, är ett enastående verk i den svenska 1900-tals filmen. Med filmisk urkraft skildras de framväxande sprickorna i Folkhemmets trygghetsmurar.
Från 60-talets upproriska lek på plattan, via knarkinfernot på 70-talet till marknadskrafternas ideologiska seger på 90-talet.

Onödig Fakta:

  • Trilogin innehåller “Dom Kallar oss Mods” , “Ett anständigt Liv” och “Det Sociala Arvet”.
  • “Ett Anständigt liv” var bannlyst i Norge mellan åren 1981 och 1993
  • Censuren stoppade “Dom Kallar Oss Mods” för att de trodde det var en spelfilm och att Kenta har sex i filmen.
  • Olof Palme gjorde att den började sändas på bio då han inte tyckte att den var så farlig.

När man ser alla filmerna i följd så uppskattar man denna dokumentären mer. Detta är en riktigt bra dokumentär om underklassen.

Dom Kallar Oss Mods handlar om Stoffe och Kenta samt deras polare under deras vardag på 60-talet. Det blandas med intervjuer med dom.

Ett Anständigt Liv är är del 2 i trilogin. Det är 70-tal och de flesta Modsarna knarkar. Kenta och Stoffe är inte kompisar längre. Kentas mamma sitter inne misstänkt för dråp. Kenta har skaffat flickvän och barn men han håller inte på med droger .  Stoffe som även han har flickvän och barn, är mest ute och knarkar.

De dom intervjuade i Dom Kallar Oss Mods intervjuas igen och ser hur det gått med dom. Stoffe dog under inspelningen av filmen så lite av filmen så får man följa honom. Annars intervjuas hans änka.

Kenta ringer även upp Stoffe och går ut och snackar med honom men dom spelar även Bowling.

Dagen efter stoffes död så åkte hans änka in på psyket och deras son Janne placerades på fosterhem.

Det jag tyckte var konstigt var att Kenta själv fick torka bort blodet på golvet där hans mamma mördade Åke. Jag trodde polisen eller någon på deras uppdrag skulle tvätta bort det. En annan sak är att Kenta sa att han inte skulle vara en sån som brydde sig om fotboll och vad har han nu.. Jo en bajen tröja.

Det Sociala Arvet spelades in 1993. Filmen börjar med att Lena , Stoffes änka, har ringt Stefan Jarl och pratat in på hans telefonsvarare om att hon INTE vill bli uppringd av honom mer.. Ja hon säger en del andra saker men jag orkar inte skriva ner dom här.

Här följer man såklart Kenta men även hans son Patrik och Patriks Mamma.

Här är även extra material. Den är av Jonas Åkerlund där han intervjuar Stefan Jarl och Kenta om själva Modstrilogin. Där dom berättar om hur dom träffade Stoffe och Kenta.

En dokumentärtrilogi som jag rekommenderar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar