lördag 24 juli 2010

Tvserie : Seinfeld (1990-1998)

MPW-37425 Seinfeld är en amerikansk situationskomedi, skapad av Jerry Seinfeld och Larry David. Serien sändes mellan 1989 och 1998. Totalt producerades 180 avsnitt, som är uppdelade på nio säsonger. Serien blev en av de mest populära någonsin, både i USA och i andra länder.

Seinfeld handlar om ett gäng Manhattan-bor i 35-årsåldern som är ytliga, självupptagna, cyniska och ofta snöar in på de mest bisarra småsaker. Serien är känd som ”A Show About Nothing", "serien om ingenting”, då historierna ofta handlar om vardagslivet och problem som rör högst vardagliga saker. Händelserna i serien bygger ofta på sådant som manusförfattarna själva varit med om. Huvudkaraktären i serien är Jerry Seinfeld, vars karaktär delvis bygger på den verklige Jerry Seinfeld. I de första säsongerna inleds och avslutas varje avsnitt i allmänhet av en kort sekvens där Jerry framför ståuppkomik.

Onödig Fakta:

  • Danny DeVito var från början tänkt att spela George. Det var även 5 andra mindre kända skådisar.
  • Resturangen där dom befinner sig mycket i är Toms Restaurant, som är samma som Suzanne Vega sjunger om i “Toms Diner.
  • Michael Richards som spelar Kramer valde alltid att ha kläder som var en storlek förstora så att Kramer skulle se ut att vara mer tillbakadragen.
  • Jason Alexander som spelar George har alltid en storlek mindre i sina kläder för att han ska se mindre cool ut.
  • Jerry Seinfeld tackade nej till 110 miljoner dollar för en tionde säsong.
  • Julia Louis-Dreyfus var aldrig med i pilotavsnittet. Hon visste faktiskt inte om att det fanns något pilotavsnitt förräns den kom ut på dvd.
  • Rosie O´Donnel var en av flera stycken som provspelade för rollen som Elaine.
  • Innan programmet sändes första gången så frågade Jerry Jason Alexander om den hade någon chans att bli lyckad då svarade Alexander att  “Nä den har ingen chans, bara för att publiken är för folk som mig och jag tittar inte på tv.”

Detta är en serie som vissa avsnitt är roliga och vissa mindre roliga. Det enda tråkiga i denna serien är Seinfelds tråkiga standup.

Det märks i början av serien att dom är rätt unga. Dom har mycket ljusare röster än senare i serien.

Detta är väl en serie som ingen har missat tror jag. Om man då inte har haft en tv på flera år då den gick på SVT sen på femman och nu på tv6.

Mycket sevärd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar