söndag 18 november 2012

Dokumentär: National Geographic - Jonestown Massacre (2005)

JonestownDokumentär av National Geographic om kultledaren Jim Jones och det ökända självmorden i Guyana.

 

Jim Jones var en amerikansk grundare och ledare för sekten “Folkets Tempel” (Peoples Temple). Folkets Tempel var från början en organisation som förespråkade social rättvisa och hjälpte fattiga och missbrukare.

Den förvandlades med åren till en sekt och det visade sig att Jones missbrukade sin ställning och styrde rörelsen enväldigt. Han ansåg sig själv vara en ny Messias.

Jones grundade Jonestown i Guyana, som blev en hemvist för sektens nära 800 medlemmar. Nästan alla Jones följeslagare (totalt 913 personer, varav 276 barn) begick självmord den 18 november 1978, de flesta genom att dricka en dryck spetsad med cyanid. De som inte vågade dricka blev skjutna av vakter, eller tvingade till att dricka. Händelsen har varit föremål för många konspirationsteorier, bland annat att CIA skulle varit inblandat.

 

Den här dokumentären tar inte upp konspirationsteorierna utan tar fram den fakta som finns genom att ha intervjuat överlevande där är även Jim Jones son med.

Intressant dokumentär om psykiskt sjuk man som lyckas övertala över 913 stycken att gå med i hans sekt.

Flera försökte fly när en kongressman och NBC besökte Jonestown men det slutade med att medlemmar från Folkets Tempel sköt dem och besökarna där vissa lyckades fly. Det är deras historia man får höra här.

Sevärd dokumentär..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar