onsdag 28 april 2010

Film : Tourist Trap (Dödens Mannekänger) (1979)

touristtrap

Halloween-producenten Irwin Yablans står bakom den ökända rysaren med Tanya Roberts, Bondbruden i Levande måltavla. Hon spelar en av fyra ungdomar som mitt i ingenstans drabbas av motorstopp och får hjälp av den mystiske Mr. Slausen (Chuck Connors), som bor i ett nedlagt museum fullt av vaxfigurer och skyltdockor. Men ser inte några av dem lite väl realistiska ut? Och vem är mannen med mask som smyger omkring i skuggorna? Som man brukar säga - den som lever får se!

 

Onödig Fakta:

  • Tillsammans med bland annat Motorsågsmassakern orsakade Dödens mannekänger den värsta moralpanik som skakat Sverige när debattprogrammet Studio S sändes den 2:a december 1980. Löpsedlarna skrek ut det nya begreppet VIDEOVÅLD, videobutikerna lamslogs av polisrazzior och debatten svallade hög inom regeringen.
  • Fast den maskerade mördaren hette Davey så kallade produktionsgänget honom för “Plasterface”
  • Plasten i slutscenen är faktiskt lera.
  • Connors föräldrar i filmen spelas av regissörens föräldrar
  • Dockan som ger den kvinnliga huvudrollen något att dricka är regissörens dåvarande fru.
  • I original manuset så ska de kvinnliga skådespelerskorna vara nakna. Men regissören var för blyg för att fråga dem det. Men när dom skulle göra sjöscenen så frågade han om de kunde tänka sig vara nakna och då fick han nej som svar.
  • Tanya Roberts tyckte att hon skulle springa barfota genom skogen i en scen. Hon trodde att det skulle hjälpa henne att hon såg mer rädd ut. Resultatet blev att hennes fötter började blöda.

Varför vill jag se denna filmen? Jo.. den har en gång i tiden varit bannlyst i Sverige. Samtidigt som Motorsågsmassakern kom ut. Då kan man ju inget annat än att se varför den räknades som för äcklig för att visas. Att den till och med gjorde så polisen gjorde razzior.

Introlåten låter som om filmen skulle vara en komedi. Samma sak med dom själva plastdockorna som hoppar runt och skräms.

Annars har den en skön känsla och inspelningsplatsen är väldigt vacker.  Filmen är mycket spännande och har en stil jag aldrig sätt i en skräckfilm tidigare. Själva filmmusiken är väldigt konstig. Den måste varit mycket skrämmande då den kom ut 1979 och jag tycker den nästan håller samma mått än idag. På ett sätt hade det varit kul att se en remake men ändå inte. För remaken brukar vara riktigt dåliga.

Daveys ansikte ser lite ut som Leatherface ansikte. Fast leatherfaces ansikte kanske inte ser så humoristisk ut som Davey a.k.a Plasterface.

Mycket sevärd film.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar