fredag 9 mars 2012

Dokumentär: Så Jävla Metal (2011)

Så Jävla MetalSverige är idag en av världens största producenter av hårdrock och metal-musik. Superstjärnor som Europe och Yngwie Malmsteen har visat vägen till de stora scenerna medan band som Candlemass och Bathory har etablerat helt nya genrer. Men framgångarna har kommit trots motstånd från många håll. "Så Jävla Metal!" är berättelsen om de personligheter som gjort den svenska hårdrock- och metallscenen till vad den är idag. Det är en rörande och humoristisk historia om hur Sverige blev en världsnation i en av de starkaste och största populärkulturella företeelserna någonsin. Berättad av de musiker som gjorde det möjligt.

 

Detta är en intressant dokumentär om den svenska hårdrocksscenen men som är rätt dåligt gjord. Med dålig menar jag att de hoppar bland olika band och hoppar över en hel del band som blivit ganska stora. Men själva innehållet är ändå intressant fast de är mest på toppen och petar. Hade varit bättre med en rejäl nerdykning i den svenska hårdrockscenen och inte satsat så mycket på Europe.

Killswitch Engage, Lars Ulrich, Danko Jones och Dani Filth diskuterar en del av de svenska banden. Där Ulrich diskuterar ett fan-brev han skrivit till ett tidigt svenskt hårdrocksband (EF Band).

Dokumentären är sevärd och kunde göras både längre och mer arkivbilder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar