lördag 10 mars 2012

Film: The Jerk (1979)

the JerkNavin Johnson adopterades som liten av en svart familj. När han blir äldre tar han tjänst på en bensinstation. En dag kommer det in en en kund som har ett litet men irriterande problem. Navin gör en enkel men fungerande uppfinning för att lösa problemet och kunden blir mer än nöjd. Men föga anar Navin att hans enkla uppfinning ska komma att förändra hela hans framtid...

 

Onödig Fakta:

  • Fick namnet “Supernollan” i Sverige
  • Första titeln på filmen var “Easy Money”
  • Steve Martins favoritscen i filmen är när M. Emmet Walsh skjuter burkar på bensinstationen.
  • Herrgården i filmen tillhörde Sheik Al-Fassi och fanns i Beverly Hills. Den 38 rums herrgården finns inte längre då en pyroman brände ner den 1980.
  • Bill Murray spelade in en cameo till filmen men klipptes bort.
  • Stanley Kubrick älskade denna filmen att han ofta citerade citat från filmen. Han bjöd även in Steve Martin under en filminspelning så han kunde spela schack med honom.
  • Det kom en uppföljare till filmen 1984 men den gjordes endast för tv.

 

Steve Martin, Bill Macy och M. Emmet Walsh är med i denna komedifilm som även är skriven av Steve Martin.

Filmen handlar om Navin som adopteras av en svart familj och har hela tiden känts som han inte passat in. Under en födelsedag får han veta att han är adopterad och samma kväll får han höra “vit” musik. Dagen efter bestämmer han sig för att åka till Saint Louis.

Han tar ett jobb på en bensinmack där han kommer på en bra uppfinning som gör honom rik. Navin som är väldigt naiv och är lättlurad.

 

Filmen är i stil med de flesta Steve Martin filmerna, det vill säga inte så roliga nu som de kanske var då de kom ut. Nu känns skämten mest fåniga och filmen hade inte blivit någon hitt om den gjordes idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar