fredag 23 mars 2012

Film: Dominion - Prequel to the Exorcist (2005)

DominionDen unge och desillusionerade prästen, Fader Merrin, reser strax efter andra världskriget till Östafrika och deltar i utgrävningen av en uråldrig kyrka. Under utgrävningarna finner man en krypta utformad för offer. När kryptan öppnas inleds en diabolisk händelsekedja.

 

Onödig Fakta:

  • Paul Schrader var egentligen inhyrd för att göra “Exorcist – the Beginning” men produktionsbolaget ratade hans psykologiska version av filmen för att de tyckte det var svårt att “sälja den”.De valde då att att spela in en ny version av filmen och sätta Renny Harlin i regissör-stolen. Renny ändrade manus, hyrde in nya skådespelare och satte in nya skådespelare.Schraders version skulle då hamna som extramaterial på dvd:n till Rennys version. Då Rennys version floppade rejält så beslutade sig produktionsbolaget att låta visa Schraders version på olika filmfestivaler under namnet “Dominion”.
  • Denna versionen fick tummen upp av författaren till originalet.
  • Schrader fick inga pengar till publicitet musik efter att Morgan Creek bestämt att släppa hans version. Han fick endast 35.000 dollar till effekter och efterbearbetning av filmen (vilket är därför de dåliga datorgrafiken och ljud kvalitén). Morgan Creek valde även att släppa filmen samma datum som “Star Wars – episode 3” kom ut.

 

Stellan Skarsgård är med i denna annorlunda versionen på “the Beginning” som egentligen är samma film fast olika regissörer. Rörig historia som tas mer upp bland onödiga fakta.

Denna filmen börjar mer som ett drama/thriller men precis som “the Beginning” så är Fader Merrin osäker på sin tro när han börjar som arkeolog. När Merrin går in i den mystiska kyrkan som de hittar i öknen så börjar hemskheterna.

En scen som finns med i båda versionerna av filmen är födelsescenen där bebisen föds ut med död och med likmaskar på sig.

Denna filmen var märkligt nog sämre än “Beginning” men inte så mycket sämre. Skit som skit. Dock har Stellan en bättre roll...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar