söndag 4 mars 2012

Film: Kellys Heroes (1970)

Kellys HeroesAndra världskriget pågår för fullt när menige Kelly får veta att 14000 guldtackor finns gömda i en bank långt inne i fiendeland. Han värvar ett osannolikt gäng äventyrslystna soldater och börjar planera århundradets fräckaste bankrån. En livsfarlig tredagars "semester" med sexton miljoner dollar att dela på. För de som överlever.

 

Onödig Fakta:

  • Fick namnet “Kellys Hjältar” i Sverige.
  • Donald Sutherland blev riktigt sjuk när de spelade in filmen i Jugoslavien. Hans fru fick ett telegram att hon skulle skynda sig dit men där stod även att han kanske inte levde när hon kom fram.
  • John Landis var produktions-assisten på filmen. Han har även en statist roll som en nunna.
  • Filmen spelades in i Jugoslavien för att den jugoslaviska armen hade Sherman tanks
  • Filmen är baserad på en sann händelse. Fallet tas upp i boken “Nazi Gold”
  • Clintan gick med på att vara med i filmen när han fick veta att hans kompis och favoritregissör Don Siegel skulle regissera. Siegel hamnade i problem med hans förra film och fick hoppa av denna. Clintan hade då redan skrivit på kontraktet så han kunde inte hoppa av.

 

 

Clintan och Donald Sutherland är med i denna krigskomedi från 70-talet som är baserat på en händelse som utspelade sig i andra världskriget.

Filmen är mycket bättre än vad jag trodde den skulle vara. Clintan spelar ungefär en likadan karaktär som han brukar göra och Sutherland spelar en tokig man.

Krigsfilmer i denna stilen gillar jag. Lagom med humor som visserligen är lite föråldrad, action och underhållande karaktärer.Det är filmer som denna som gör att jag börjat gilla krigsfilmer men tyvärr går det 20 dåliga på en sån här film.

Gillar du denna så rekommenderar jag även “the Dirty Dozen”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar