söndag 18 mars 2012

Film: Exorcist – the Beginning (2004)

Exorcist 4Filmen utspelar sig före den klassiska originalfilmen "Exorcisten" från 1973 och handlar om fader Merrins första möte med djävulen när han svag i sin tro agerar gravplundrare i Afrika efter andra världskriget.

 

Onödig Fakta:

  • John Frankenheimer hoppade av från att regissera en månad innan hans död.
  • Ryan Philippe var påtänkt som Father Francis.
  • Liam Neeson var först vald till att spela Merrin
  • Morgan Creek Productions sparkade den första regissören Paul Schrader då han ville göra en mer psykologisk drama än en blodfest. Renny Harlin tog då över och filmade om filmen. Nästan 90% av filmen fick göras om och minst två skådespelare fick hoppa av. Efter det svaga mottagandet av Harlins version så släpptes senare Schraders version ut under namnet “Dominion – Prequel to the Exorcist”
  • Stellan Skarsgård spelar en ung version av Max von Sydows karaktär.
  • När Harlin påbörjade inspelningen så bröt han benet i en olycka.
  • Producenterna funderade på att William Friedkin skulle regissera filmen.
  • Linda Blair var chockad när hon fick veta att Warner Bros hade använt hennes bilder och ljud i reklamfilmen för denna filmen.

 

 

Stellan Skarsgård och Isabella Scorupco är med i denna filmen som utspelar sig före originalet.

Arkeologen Merrin åker till Afrika för att titta på en kyrka som är helt begravd i sand. Merrin som även är präst har fortfarande hemsökt av de han fick se i sitt hemland Holland under andra världskriget.

Han blir väldigt fascinerad över fynden han hittar som visar sig komma från flera 100 år innan kristendomen var introducerad där. Med hjälp av den unge prästen Francis som ska titta efter de religiösa fynden medan Merrin går tillbaka till lägret. Inuti kyrkan hittar de flera spår på vanhelgande vilket gör att Merrin är tvungen att hitta tron igen och möta djävulen.

 

Precis som originalet så är filmen väldigt religiös och man får följa karaktären Merrin. Filmen har ingen Exorcism i sig denna heller. Det var endast den första som hade det fast den här har demoner.

Filmen är bättre en de flesta i serien dock inte så jättebra ändå.

Stellan är en hyffsat ok skådespelare men är inte så jättebra på engelska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar