måndag 27 januari 2014

Film: City of the Living Dead (1980)

01 city of the living deadFader Thomas hänger sig på kyrkogården och öppnar på så sätt portarna till helvetet. Långt därifrån, närmare bestämt i New York, får en ung kvinna nys om detta genom en seans. Strax efteråt dör hon, eller åtminstone verkar det så. Hon blir begravd men en reporter upptäcker att hon fortfarande lever och lyckas rädda henne. Mary och reportern beger sig till staden för att försöka stänga portarna igen, innan det är för sent.

 

Onödig Fakta:

  • Originaltiteln på filmen är “Paura nella città dei morti viventi”
  • Fick den svenska titeln “Staden med de levande döda”
  • Varje gång de släppt filmen i Tyskland så har den blivit förbjuden. Den första som kom ut där kom ut 1982, den andra 1986 och den tredje 1988. Den tredje versionen släpptes även på dvd 2001 och även den blev förbjuden.
  • Första delen i Fulcis Death-trilogi
  • Fulci bar alltid runt med sin väska där han hade sin tobak och sin pipa. En dag när han skulle ta upp den ur väskan var den fylld med maskar. Det var Christopher George som har huvudrollen i filmen som skojade med Fulci. De kom inte så bra överens.
  • Fulci har en cameo i filmen

 

Jag är ett fan av Fulci och denna är en av favoriterna. Soundtracket är även det riktigt bra och Fabio Frizzi ligger bakom det. Även han är en favorit kompositör.

Jag ser den dubbade versionen av filmen och jag brukar inte rekommendera det men det får gå an denna gång.

Filmen har snygga effekter, speciellt för att vara från 80-talet. Jag har sett nyare filmer som inte har lika bra effekter.

Storyn är helt ok men resten är ett mästerverk. Och med Frizzis musik så kan det knappast bli bättre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar