fredag 17 januari 2014

Film: Världens Bästa Karlsson (1974)

karlsson_pa_taketLillebror vill ha en hund, men hans föräldrar säger nej. Inte heller tror de honom när han berättar att det bor en Karlsson uppe på taket - en rund man i sina bästa år och med propeller på ryggen. Filmatisering av Astrid Lindgrens bok.

 

Onödig Fakta:

  • I böckerna är Karlssons byxor blåa men eftersom de använde bluescreen en hel del i filmen så de bytte färg på dom
  • Janne “Loffe” Karlsson som spelar en av tjuvarna blev så trött på Lars som spelar Lillebror så han använde en spikpistol och spände fast honom i kläderna på golvet.
  • Karaktären Karlsson var väldigt populär i Ryssland. Den ryska ambassadören Boris Pankin berättade för Astrid att böckerna om Karlsson och bibeln var de böcker som fast i varje ryss hem. Astrid svarade med att hon inte visste att Bibeln var så populär
  • Det var egentligen tänkt att de skulle göra fler filmer om Karlsson men det gick inte så bra för filmen på biograferna i Sverige att de slopade den idén. Producenten Olle Nordemars anledning att det inte blev fler var att de andra novellerna om Karlsson var så lik den här så det hade inte varit så kul att göra fler.
  • Filmen gjordes senare som en miniserie och 2002 så kom det en animerad serie.

Detta är ännu en av Astrids filmer som jag sett en hel del gånger. Egentligen så är den inte så jättebra.

En del skådespelare i filmen har varit med i andra filmer av Astrid. Som Lillebror som även är med i Bröderna Lejonhjärta och Lillebrors pappa som även spelar Tommy och Annikas pappa.

Inte den bästa filmen av Astrid…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar