fredag 17 januari 2014

Film: Vi på Saltkråkan (1964)

saltkråkanFlickan Tjorven bor på ön Saltkråkan i Stockholms skärgård tillsammans med hunden Båtsman, sina föräldrar Nisse och Märta och sina två storasystrar Teddy och Freddy. När det blir sommar flyttar familjen Melkersson in i fru Sjöbloms stuga kallad Snickargården, och Tjorven lär känna den jämnårige pojken Pelle, hans storebröder Niklas och Johan, pappan och änklingen Melker samt hans dotter Malin, äldsta barnet i familjen och den som har axlat modersrollen.

 

Onödig Fakta:

  • Delar av serien klipptes om och visades som en långfilm - Vi på Saltkråkan (1968).
  • Till skillnad från merparten av Astrid Lindgrens filmatiseringar bygger inte Vi på Saltkråkan på en bok - manuset skrevs direkt för TV-serien, och kom ut i bokform efter att TV-serien visats. Detta var den första serien som Astrid skrev speciellt till tv.
  • 1968 fick långfilmsversionen av Vi på Saltkråkan premiär - filmversionen består av sammanfogade delar från avsnitt 1, 2, 5, 6, 8, 9, 12 och 13.
  • Personerna som äger Snickargården på riktigt blev trötta på att folk kom och tittade på huset så de startade ett café där
  • I en scen så saltar Melker alldeles för mycket när han gör mat. Ryktet säger att en person som saltar alldeles för mycket kallas efter den scenen en Melker. Torsten Lilliecrona som spelar Melker var på riktigt en bra kock.

 

Detta är en av de mest underhållande serierna som gjorts i Sverige. Jag har ett par favoritavsnitt i serien och en av dem kom inte med i filmen. Och det är avsnitt sju om nät-tjuvarna och 12 och 13 när Snickaregården är i fara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar