söndag 19 januari 2014

Film: Mio min Mio (1987)

mio_min_mioBosse är en föräldralös pojke som vuxit upp med tant Edla och hennes man farbror Sixten som mest tycker han är besvärlig. Den unge Bosse mobbas av grannpojkarna men har en vän, Benke.

En dag stöter han på en ande i en flaska som tar Bosse till Landet i fjärran. Där träffar han sin far kungen, som kallar Bosse för hans riktiga namn, Mio.

Där träffar han också en pojke, Jum-Jum, som är Benkes dubbelgångare. Till en början är allt bra i Landet i fjärran, men snart förstår Mio att allt inte är som det ska. Den elake riddaren Kato har tagit barn till fånga och förvandlat dem till fåglar som i evigheters evigheter ska cirkla runt hans stora svarta borg. Tillsammans rider Mio och Jum-Jum för att slåss mot Kato.

 

Onödig Fakta:

  • Astrid Lindgren skrev boken efter att ha sett en pojke sitta ensam på en bänk i Stockholm. Hon blev nyfiken på vem han var och hittade på denna historien. Bänken där hon såg pojken sitta finns kvar och där finns en skylt där det står “Mio satt här”
  • Filmades delvis i Sverige och med en del svenska skådespelare
  • Temalåten skrevs av Björn och Benny
  • Chernobyl-katastrofen inträffade när de spelade in så de fick försvinna från inspelningsstället. De kom tillbaka en månad senare och spelade in igen.
  • Inspelningen av filmen skedde med ateljéfilmning i Gorkij Film Studio i Moskva och Pinewood Studios i Storbritannien med exteriörscener från Krim iSovjetunionen och Skottland
  • Med en budget på 55 miljoner kronor är det här den mest påkostade filmatiseringen av en Astrid Lindgren-berättelse.

 

Christian Bale och Christopher Lee är med i denna filmen som jag faktiskt aldrig sett tidigare. Jag har inget minne av det iaf.

Jag såg den svenska versionen av filmen som såklart är dubbad och ser väldigt konstigt ut. Man ser att de pratar engelska men ut kommer svenska. Men inte på något bra sätt.

Detta är inte något vidare bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar