onsdag 15 januari 2014

Film: Skrållan, Ruskprick och Knorrhane (1967)

Skrållan ruskprick och knorrhaneBarnen på Saltkråkan ska bo en vecka hos faster Greta på Harskär. De tvingas åka tillbaka till Saltkråkan eftersom faster Greta har brutit benet och ligger på lasarettet. På tillbakavägen tar bensinen slut och de tvingas söka nödhamn på Kråkskär. Där finns redan två smugglare. När smugglarnas båt driver till havs blir de alla isolerade på ön.

 

Onödig Fakta:

  • Torsten Lilliecrona som spelade Melker i serien och de tidigare filmerna var inte med i denna filmen. Torsten ville ha mer betalt för att spela Melker igen. Han hade blivit trött på karaktären och att folk alltid kallade honom Melker. Droppen gick när han spelade i Macbeth och publiken skrattade åt honom när han kom in på scenen och sa “Där kommer Melker”
  • Produktionen var en terapi för Hasse Alfredsson som spelar Ruskprick i filmen. Han son hade nyligen dött och att jobba med barn gjorde att han blev lite gladare.
  • Filmen är inspelad på Källskär i Valdemarsviks skärgård
  • Detta är det enda fall där Tage Danielsson medverkat som skådespelare i en film som inte regisserats av honom själv eller Hans Alfredson.
  • Musiken i filmen, som till stor del framförs på munspel, är skriven av Jan Johansson
  • En ruskprick är ett slags sjömärke. Knorrhane är en fisk.

 

Detta är den bästa filmen om barnen på Saltkråkan. Och det beror endast på Hasse och Tage. Annars inte någon vidare bra story.

Detta är den sista filmen i serien fast det kom ytterligare en film men den var gjord från klipp från tv-serien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar