fredag 17 januari 2014

Film: Madicken på Junibacken (1980)

madicken_pa_junibackenRikemansflickan Margareta "Madicken" Engström bor på gården Junibacken i en liten stad i Mellansverige tillsammans med sin mamma Kajsa, tidningsredaktörpappa Jonas, lillasyster Lisabet och tjänsteflickan Alva. Året är 1916 och således mitt i första världskriget.

Några berättelser om ett par dagar i Madickens liv hon sent kommer att glömma... Till exempel när Abbe visar henne ett spöke, när familjen blir jagade av kor och måste ta skydd i träd, Madicken och Lisabets utflykt och när Lisabet pillar in en ärta i näsan.

Onödig Fakta:

  • Utspelar sig innan den första filmen
  • Filmen är en klippt version av tv-serien. Två avsnitt klipptes bort och det är när fru Nilsson testamenterar sin kropp till vetenskapen efter sin död och när Madicken firar jul.
  • Efter Du är inte klok, Madickens stora succé bestämde producenten Olle Nordemar att redigera TV-seriens materialet till en långfilm. Graffman var dock inte ens med i klipprocessen, och har sagt att han inte är nöjd med slutresultatet.
  • Inspelningen av filmen skedde vid Järsta gård (som föreställde Junibacken) några kilometer utanför Vattholma i Uppsala kommun. Stadscenerna togs i Söderköping. Scenerna med järnvägen är inspelade vid Uppsala-Lenna Järnväg.
  • Denna var Olle Nordemars sista Astrid Lindgren-film.

 

Denna filmen är inte lika bra som den som kom före denna men Allan Edwall räddar även denna filmen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar