söndag 27 juni 2010

Film : Mannen på Taket (1976)

mannen på taket-poster En patient på Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm blir en natt mördad på ett extremt brutalt sätt. Mannen var polis, kommissarie Stig Nyman. Kriminalpolisen Einar Rönn som är förste man på plats från våldsroteln ringer sin kollega kriminalkommissarie Martin Beck, som startar en utredning tillsammans med Rönn. Hittills ganska okända fakta om kommissarie Nyman växer fram efter en granskning av en hög med JO-anmälningar. Det visar sig att en flera år gammal händelse ligger bakom mordet. Samtidigt klättrar en tungt beväpnad man upp på ett tak mitt i centrala Stockholm och börjar skjuta på förbipasserande på gatan nedanför.

Onödig Fakta:

  • De flesta poliserna och journalisterna i filmen är riktiga poliser och journalister.
  • Grisblod användes i filmen
  • Helikopterkraschen filmades utan permission.
  • Scenen där kvinnan skriker på bussen är smygfilmad på en buss med riktiga folk. Så deras reaktioner är riktiga.
  • Bo Wideberg valde Carl Gustaf Lindstedt till att spela den dramatiska rollen efter att ha sett honom som gäst i ett talkshow program där han såg seriös ut och inte skämtade så mycket.
  • Lindstedt är den tredje som spelade Martin Beck. Den första var Keve Hjelm och efter honom Walter Matthau. Andra som spelat Beck är Derek Jacobi, Gösta Ekman och Peter Haber.

 

Detta är en av Beckfilmerna jag inte har sett innan. Ingvar Hirdwall är med i denna filmen också. Han är ju med i de nya filmerna där han spelar Becks granne.

Det märks att det är 70tal. Modet är inte snyggt alls.

Själva filmen var spännande men den slutade lite konstigt. Fast den här filmen är sevärd och faktiskt bättre än vissa av de nyare Beckfilmerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar