tisdag 5 juli 2011

Film : The Omen Pentology (1976-1991)

The Omen (1976)

MV5BMTk4OTQ0MzkzMF5BMl5BanBnXkFtZTYwNjY2ODg5._V1._SY317_Han föddes klockan sex på morgonen den sjätte dagen i den sjätte månaden.Armageddons ankomst,skådeplatsen för det slutgiltiga sla et mellan det onda och det goda,så som det berättas i Uppenbarelseboken kommer att börja med nedkomsten av Satans sol i mänsklig skepnad. Den amerikanska diplomaten Robert Thorn (GREGORY PECK) är oförmögen att berätta för sin fru,Katherine,(LEE REMICK)om den tragiska nyheten att deras son är dödfödd och tar därför emot en föräldralös pojke som sin egen son.Detaljerna kring barnets födsel förblir hemliga,men allt eftersom gossen Damien växer upp,blir det uppenbart att han inte är som andra pojkar. Mystiska dödsfall och märkliga omen ör att Robert Thorn sakta men säkert blir varse den fruktansvärda ondska som ruvar bakom Damiens oskyldiga ansikte.

 

Onödig Fakta:

  • Charles Hestom, Roy Scheider, Dick van Dyke och William Holden tackade nej till filmen. Holden var med i uppföljaren istället.
  • För att babianerna skulle bli vilda på Zoo:et så testade de med att ha en babianunge i bilen men inget hände. Då testade de med att ha babianledaren då blev aporna galna. Lee Remicks rädsla när babianerna attackerar bilen var riktig.
  • När fiskskålen trillar ner på golvet så var det döda sardiner som var målade orange som fick spela guldfiskar då Richard Donner vägrade döda fiskarna endast för filmens skull.
  • Efter att ha bytt sin titel från "Antikrist" till "födelsemärke", filmen verkade falla offer för en ondskefull förbannelse. Gregory Peck och manusförfattaren David Seltzer tog separat plan till England ... men båda planen slogs av blixten. Medan producenten Harvey Bernhard var i Rom, missade ett blixtnedslag precis honom. Rottweilers som hyrdes in till filmen började attackera sin tränare. På ett hotell där Richard Donner bodde bombades av IRA, han blev även påkörd av en bil. Efter att Peck avbokat ett flyg till Israel så kraschar just det planet och dödade alla ombord. En dag när de filmade så krockade en bil där flera skådespelare var i.. alla överlevde dock. Och förbannelsen slutade inte där…Specialeffekts-konstnären John Richardson blev skadad och hans flickvän halshöggs i en olycka under inspelningen av “A Bridge Too Far” (1977)
  • Denna filmen var den film där Richard Peck fick mest betalt under hela hans filmkarriär.
  • Mike Hodges blev tillfrågad att regissera denna filmen men vägrade. Men han regisserade i tre veckor på uppföljaren “Damien – Omen 2” (1978) men han fick sparken.
  • Rottweilers blev populära i USA efter denna filmen
  • Mer än hälften av denna films budget användes för reklam och promotion av filmen. Denna films budget var 2.8 miljoner dollar
  • Terry Walsh som var stuntman för David Warner skadade sig svårt under hundattackscenen fast han var riktigt förberedd.
  • Denna filmen var med i listan “The Fifty Worst Films of All Time (and how they got that way)”av Harry Medved och Randy Lowell
  • I slutscenen så använde Richard Donner omvändpsykologi på den unge Harvey och sa “Don't you dare laugh. If you laugh, I won't be your friend.” Naturligtvis så ville Harvey skratta men istället så log han rakt in i kameran.
  • I Den svenska versionen så är scenen där Jennings blir halshuggen blivit nerklippt med 11 sekunder.
  • Filmen gjordes som en spinoff 1995 och som sändes på tv.
  • Det gjordes en remake på filmen 2006.

 

Denna film var det längesedan jag såg så jag ser den igen. Det var mer än 5 år sen iaf.

Filmen är en kultklassiker men den är inte så jättebra. Men visst den är mer underhållande än remaken.

Helt klart sevärd..

 

---

Damien – Omen 2 (1978)

MV5BMTI0MTYzNDg2NF5BMl5BanBnXkFtZTYwNTcxNzg4._V1._SY317_CR5,0,214,317_Det har gått sju år sedan Damien med nöd och näppe undkom sin egen fars dödshot. Han är nu 13 år gammal och bor med sin farbror Richard Thorn (William Holden) och faster Ann (Lee Grant) samt kusinen Mark.

Medan Damien utforskar sina egna krafter och deras egenskaper står han under mäktigt beskydd av ondskans lärjungar. Hans farbror misstänker efter hand att pojken inte är så oskyldig som han verkar, medan fastern vägrar attt tro på några som helst varningstecken utan beskyddar Damien som om han vore hennes egen son.

Andra är emellertid medvetna om Damiens sanna natur och tiden är knapp...

Kommer Damien att tillintetgöras? Eller kommer han att överleva, och därmed förkroppsliga ondskan själv här på jorden.

 

Onödig Fakta:

  • Don Taylor tog över efter att Mike Hodges fick sparken från att regissera filmen. Men Hodges scener är kvar i filmen.
  • William Holden fick chansen att spela i originalet men valde då att inte vara med då den handlade om djävulen. Men när ettan blev så populär så ville han vara med i denna uppföljare.
  • Kadetterna på militärskolan var riktiga studenter som gjorde tjänst där filmen spelades in.
  • Det planerades att spela in en tredje Omen film 1979 med Jonathan Scott Taylor

 

Denna uppföljare har jag inte sett tidigare och eftersom ag ändå ser ettan så tänkte jag att jag kan se hela serien.

I ettan så vaktades Damien av en barnflicka och en hund här vaktas han av en kråka.

Denna filmen är lite bättre än ettan men inte så mycket.

Slutet är lite sämre..

--

The Omen 3 – The Final Conflict (1981)

MV5BMTk0MzkxMzg5NF5BMl5BanBnXkFtZTcwNDY4MTU1MQ@@._V1._SY317_CR4,0,214,317_Damien Thorn (Sam Neill) är nu 32, en kyligt kalkylerande individ vars troslära är ondskan själv och vars ambition är att dominera hela världen. Han är enbart lojal mot sig själv och fadern han tjänar. För att nå sina mål är han villig att döda vem som än kommer i hans väg, vän eller fiende, anhängare eller älskarinna.

Bara den hängivna prästen (Rossano Brazzi) vars uppgift är att förinta denna Anti-kristus och som har de sju Meggido-dolkarna till sitt förfogande, kan komma emellan Damien och hans önskan att försätta hela världen i ett tillstånd av fullkomligt kaos.

 

Onödig Fakta:

  • Fick namnet “De Sju Knivarna : Omen 3” i Sverige
  • Richard Donner skulle egentligen regissera filmen men han låg i juridiska problem med bröderna Salkind.
  • Hazel Courts sista film
  • Under filminspelningen så började Sam Neil och Lisa Harrow en relation. De fick en son senare..
  • Detta är första Hollywood / Amerikanska film där Sam Neil är med.

 

Sam Neil är en favoritskådis och att jag missat denna filmen kan jag faktiskt inte förstå. Men nu tar jag äntligen chansen att se hans Hollywooddebut..

Här har Damien hund som vakt igen. Ingen Rottweiler denna gången dock utan någon annan hund.

 

Denna filmen är inte lika bra som de två tidigare filmerna.

--

The Omen IV – The Awakening (1991)

MV5BMTUyNjA1ODg3Ml5BMl5BanBnXkFtZTcwMTg0MTEzMQ@@._V1._SY317_CR7,0,214,317_Karen och Gene har givit upp sina försök att få barn och tar därför med glädje emot ett erbjudande att adoptera en nyfödd flicka.

Gene går in för sin politiska karriär och i hans frånvaro börjar Karen att misstänka att barnet bär på en hemlighet - en våldsam, mörk hemlighet.

 

Onödig Fakta:

  • Denna filmen fick namnet “Omen IV : Ondskans Hämnd” i Sverige
  • Blev en TV-film i USA men gick på bio i både England och Australien
  • Regissören Dominique Othenin-Girard hoppade av halvägs genom produktionen och blev ersatt av Jorge Montesi

 

Jag är lite skeptisk mot denna filmen då det är ungefär som ettan fast med en flicka vid namn Delia istället.

Detta är den sämsta i serien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar