fredag 22 juli 2011

Film : White Dog (1982)

MV5BMTQxMDI1MjkyNF5BMl5BanBnXkFtZTcwNTQxNjM0Mg@@._V1._SY317_CR5,0,214,317_En ung skådespelerska vid namn Julie ser en herrelös hund som är skadad. Hon tar hand om den utan att veta att det är en “Vit Hund” upptränad av en rasist att bara döda svarta.

Julie blir bestört när den annars så snälla schäfern rymmer iväg och kommer hem med blod på sig. Hon börjar då i ren desperation att leta efter en tränare som kan hjälpa henne men alla säger samma sak. Utom en, en afroamerikansk expert som antar utmaningen.

 

Onödig Fakta:

  • Filmen är baserad på en sann berättelse. Författaren Romain Gary ock skådespelaren Jean Seberg tog hem en stor vit hund som hon hittade på gatan som verkade snäll och lekfull. Men när hunden såg deras svarta trädgårdsmästare så attackerade hunden honom och skadade honom. Efter det så lät de hunden vara i bakgården men hunden lyckades rymma och endast skada en svart man ingen annan. När detta hände en tredje gång så förstod de att någon hade tränat upp hunden att bara döda svarta. Gary skrev om det i en tidning som sedan blev bok. Den boken läste Samuel Fuller och gjorde filmen.
  • Detta var en av flera projekt som fick grönt ljus av Paramount Pictures innan regissör strejken 1981
  • Det tog 43 dagar att spela in filmen
  • I original manuset så tränade Keys upp hunden att hata vita människor istället. Men när Fuller kom med så ändrade han det.
  • Efter alla problem under filmen så blev detta den sista filmen Samuel Fuller gjorde i USA. Han flyttade till Frankrike kort efter.
  • Den största anledningen att filmen “förvann”  av Paramount var kritiken som NAACP gav att filmen gjorde hunden rasistisk. När det kom ett datum då filmen skulle släppas så hotade NAACP att bojkotta filmen vilket gjorde att de skrämde bort en del filmfolk. Filmen hade väldigt få visningar innan Paramount slutligen stoppade visningarna och “gömde” filmen. Paramount försökte få filmen glömd och gömd i nästan 25 år fast den visades lite då och då på tv. Filmen släpptes slutligen på DVD 2008, mer än 25 år efter att de stoppade den.
  • Det var Samuel Fullers fru som tyckte att Ennio Morricone skulle göra musiken i filmen.

 

Denna här filmen är lite lik “Cujo” på sättet då den har en arg hund men inte lika arg som Cujo då denna inte är smittad utan tränad så här.

Filmen räknas inte som skräckfilm i mina ögon då det är knappt något skrämmande i filmen. Men i övrigt är filmen helt ok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar