fredag 8 april 2011

Film: Labyrinth (1986)

MV5BMTIzNjYxMjIyNV5BMl5BanBnXkFtZTcwNTg2NjQyMQ@@._V1._SY317_Sarah är en tonårstjej med livlig fantasi som är trött på att sitta barnvakt ännu en helg. En kväll kallar hon till sig goblinerna från sin favoritbok "Labyrinth", i hopp om att de ska föra bort hennes lillebror. När lille Toby försvinner måste Sarah följa med honom in i sagovärlden för att rädda honom undan från den ondskefulle goblinkungen. Goblinkungens slott skyddas av en labyrint, som är ett inevcklat virrvarr av vilseledande knep, besynnerliga varelser och okända faror. För att ta sig igenom labyrinten och lyckas rädda Toby måste Sarah överlista kungen genom att bli vän med goblinerna som skyddar honom. Förhoppningsvis är deras lojalitet inte bara ännu en illusion på en plats där inget är som det ser ut!

 

Onödig Fakta:

  • Terry Jones från Monty Python skrev endast den första versionen av manuset. Lite av det materialet användes. I det manuset så hette brodern Freddie men eftersom han som spelar Toby bara reagerar på sitt namn så fick de ha hans riktiga.
  • Hoggles kostym försvann på en flygplats ett tag men hittades senare i Upphittat avdelningen. Kostymen finns nu i flygplatsens museum.
  • Den sista långfilmen som Jim Henson gjorde
  • Det kom ett spel av filmen 1986 .
  • Yoda från StarWars gör en liten cameo i filmen
  • Det kom en uppföljare på denna men inte som film utan som en fyrdelad manga som handlar om Tobys äventyr i Labyrinten.

 

Jag har inget minne av att jag har sett filmen men när den kom ut så stod det mycket om den i tidningen Okej.

Denna filmen är gjord av Jim Henson (Mupparna), George Lucas (Star Wars) och Terry Jones (Monty Python).

Skådespelare i filmen är Jennifer Connelley och David Bowie. Röster åt trollen görs av samma som gör Mupparna.

Filmen är en helt ok familjefilm. Den känns lite som en blandning mellan Narnia och Sagan Om Ringen fast mindre våldsam.

Det enda som inte är så barnvänligt är väl David Bowie och hans tajta byxor. Byxorna är så tajta så till och med Spindelmannen känner sig avundsjuk.

Som vanligt med Jim Henson när han gjort mupparna så är det en del musiknummer. Men här har David Bowie gjort och sjunger alla med hjälp av trollen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar