lördag 9 april 2011

Film: The Rock (1996)

MV5BMTM3MTczOTM1OF5BMl5BanBnXkFtZTYwMjc1NDA5._V1._SY317_CR4,0,214,317_Den gamla fängelseön Alcatraz (The Rock) ockuperas av elitsoldater ledda av överste Francis X Hummel (ED HARRIS). Med turister som gisslan riktar de raketer laddade med biologiska stridsmedel mot San Francisco. Mannen som kan rädda stadens invånare från en säker död är John Patrick Mason, den ende fånge som rymt från Alcatraz och överlevt, spelad av legendariske SEAN CONNERY. Han får hjälp av Stanley Goodspeed, en begåvad men virrig FBI-agent, spelad av NICOLAS CAGE. Ska myndigheterna lyckas stoppa Hummel och hans män, måste Mason leda motattacken samma väg in i fängelset som han en gång tog sig ut.

 

Onödig Fakta:

  • Quentin Tarantino skrev lite på manuset men hans namn kom aldrig med bland eftertexterna
  • Sean Connery ville att filmskaparna byggde en liten stuga till honom då han inte ville åka fram och tillbaka till ön. Han fick som han ville
  • Filmen är tillägnad till Don Simpson som dog under inspelningen.
  • Vissa bland Navy SEALs var riktiga
  • När de började spela in filmen så var Alcatraz öppen för allmänheten och en massa folk tittade på när de spelade in filmen. Den 15 December 1995 så stängde den amerikanska regeringen stället för allmänheten och då filmades filmen utan publik.
  • Enligt Michael Bay så var manuset väldigt seriöst och de flesta humoristiska dialogerna var faktiskt improvisation.
  • Den norska bioversionen var klippt
  • Den arabiskdubbade versionen så var Goodspeed och hans flickvän man och fru.
  • 2003 så gjordes det en Bollywood version av filmen

 

Sist jag såg denna filmen var när den kom ut så jag ville se den igen.

Detta är en klassisk film fast jag inte är ett stort fan av Michael Bay.

Räddningsgänget sticker inte till alcatraz förrän en timme in i filmen men de lyckas hålla filmen spännande hela tiden ändå.

Filmen är lite väl lång (över 2 timmar), men eftersom de lyckas bra med spänningsdelen så gör det inte så mycket. Det är en hel del kända ansikten i filmen som t.ex Dr Cox från scrubs, Nicolas Cage, Sean Connery, han som spelade Candyman och flera till. De flesta är inga storstjärnor men ändå bra skådespelare.

Denna film rekommenderas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar