söndag 24 februari 2013

Film: Jönssonligan Får Guldfeber (1984)

3 jonssonligan_far_guldfeber_84Jönsson och hans liga kämpar om ett "datatjipp" värt så där 55 miljoner på internationella marknaden. Mot sig har de förstås Wall-Enberg. Mest känd är den våghalsiga scenen i stadshustornets klocka.

Onödig Fakta:

  • Spelet som syns flera gånger i filmen är spelet Pole Position som fanns till Atari
  • Remake på “Olsen-Banden går i krig”

Förutom att filmen är en remake på “Olsen-Banden går i krig” där själva storyn är tagen ifrån, så finns flera detaljer från filmen “Olsen-Bandens store kup” som den Franz Jäger-designade skåpbilen och datachippet. Slutet är olikt “Olsen-Banden" går i krig” där polisen får sig med väskan det är delvis samma med denna men det slutar med att ligan får den ändå.

Skillnaden är att istället för Kjeld/ Rocky så har Harry tagit den platsen. Som tur är så är filmen inte en exakt kopia av den danska men flera saker från den danska hade behövts i denna svenska version som kunnat göra filmen mycket bättre. Många smådetaljer har dock bytts ut.

De lyckades med att förklara Rocky i filmen att han flyttat till Finland. Och Harry skaffat en flickvän i denna filmen som heter Doris och är sjuksyster. Man får även veta att Harrys efternamn är Kruth.

Jag som trodde att Peter Harryson bara hade en roll i serien tog fel där med då han spelade polis i förra och i denna en Chaufför.

Harry är inte alkis längre i denna filmen utan är hyffsat nykter men får såklart återfall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar