måndag 25 februari 2013

Film: Jönssonligan spelar högt (2000)

8 jonssonligan_spelar_hogt_00De gamla kumpanerna Ragnar Vanheden och Dynamit-Harry har bestämt sig för att bli hederliga. De har startat firman AB Alltjänst som utför alla sorters (hederliga) tjänster - inget jobb är för litet för AB Alltjänst. En dag blir Ragnar och Harry kontaktade av en äldre, lite mystisk dam från öfvre Östermalm, som erbjuder dem ett aningen originellt uppdrag: att bevaka Kungliga Operan i Stockholm. Den gamla damen har emellertid ett kriminellt förflutet. Och inte nog med det - hon är också Sickans mormor! Och som om detta inte kunde räcka, bor även Sickans lillebror, Sven-Ingvar, kvar hemma hos mormor!

 

Onödig Fakta:

  • Sista filmen i serien.
  • Johan Ulveson spelar rollen som Sickans lillebror Sven-Ingvar “Sivan” Jönsson. Lustigt nog är detta en roll som Ulvesons rollfigur i filmen “Ogifta Par” föreslår till Gösta Ekman (som spelar sig själv i den filmen) att han kan spela om det skulle bli en ny film om Jönssonligan
  • Det har funnits planer om att göra ytterligare filmer som inte har blivit verklighet. Brunnberg och Gustafson skulle vilja göra några filmer till men Brunnbergs krav var att Ekman skulle vara med. Brunnberg har berättat att han försökt att övertala Ekman utan att lyckas. Eftersom Ekman hade vid den tidpunkten redan bestämt sig för att inte skådespela mer så trodde inte Brunnberg att det skulle bli några fler filmer
  • Rättigheterna till flera prequals har köpts in av Tre Vänner som ska handla om hur ligan träffade varandra  och ska vara i samma stil som filmen “Kenny Begins”.
  • Filmen är delvis baserad på “Olsen-Banden ser rött” men största delen av storyn är eget.

 

Ulveson spelar Sickans bror Sven-Ingvar som presenterades för första gången i “Lilla Jönssonligan och Cornflakeskuppen”. Där hade Sickan även en tvillingsyster.

Dan Ekborg som spelat polis tidigare har en annan mindre roll i denna filmen som operasångare. Filmen har en hel del kända svenska skådespelare som Helge Skog. Brunnberg och Gustafson är med i denna sista del.

Filmen är fylld med smygreklam som hemglass och OkQ8.

Själva storyn är underhållande men flera detaljer som nästan allt med Italienarna är dåligt och överdrivet.  En svag 3:a till denna filmen..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar