lördag 23 februari 2013

Film: Jönssonligan och Dynamit-Harry (1982)

2 jonssonligan och dynamitharry 83När den svenska brottslighetens roligaste utövare ska genomföra en storkupp hos Wall-Enberg råkar tillslaget förstås sammanfalla med polisens planer på en razzia mot samma ställe. Ny i gänget är Vanhedens sprängfyllde kusin Dynamit-Harry.

 

Onödig Fakta:

  • Detta är en remake på den danska filmen “Olsen-Banden går Amok”
  • Serietecknaren Per Dermevall har gjort gett ut seriealbum och det har även kommit ut två pc-spel ur filmerna.
  • Skådespelaren Sten Arderstam som spelar karaktären Äpplet i denna delen gjorde en mindre roll i förra delen.

 

Detta är del två i den svenska versionen. Skillnaden med den förra delen är att den här följer det danska manuset mer troget. Men flera detaljer är annorlunda ändå. Som ställena de gör brotten hos och att Sickans ständiga rival Wall-Enberg är med här och den danska motsvarigheten var bara med i en av filmerna i den danska och det är den som de gjorde en remake på i första delen av den svenska. Slutet är helt annorlunda mot den danska versionen där det danska slutet är lite bättre.

Detta är även den sista filmen där Rocky är med. Han byts senare ut av Dynamit-Harry. Var Rocky tar vägen vet jag inte för det finns ingen riktig förklaring. Vad som hände med alla pengarna i förra delen vet man heller inte.  I den danska versionen så var inte Dynamit-Harry så populär så den danska versionen av denna filmen var hans sista.

Hur många år denna utspelar sig efter del ett vet jag inte men Rockys son är mycket äldre i denna, lite väl mycket äldre än förra.

Gösta Ekman och Björn Gustafson är spelar riktigt bra som vanligt och Brunnberg är inte långt efter. Peter Harrysson är med i denna delen och även Dan Ekborg som är med i flera filmer till i serien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar