torsdag 21 februari 2013

Film: Olsen-Banden på Spanden (1969)

02 olsenbanden på spandenEn attraktiv socialarbetare får Egon Olsen att glömma bort sin kriminella karriär ett tag men när en amerikansk gangster bryter sig in i en bank måste Egon bevisa sin oskuld.

 

Onödig Fakta:

  • Preben Kaas vann ett pris för bästa biroll för den här filmen
  • Filmen gjordes om i Norge som “Olsenbanden och Dynamit-Harry”. Har ingen koppling till en svensk version

 

Första filmen där Dynamit-Harry dyker upp som i den danska serien är Bennys alkoholiserade bror medans i den svenska versionen så är han Vanhedens kusin.

Precis som förra delen och de svenska motsvarigheterna så börjar filmen alltid med att Egon åker fast och när han kommer ut så väntar kumpanerna på honom och nästa fall är på gång.

I denna delen blir Egon kär i den vackra socialarbetare (som alltid går utan bh så att bröstvårtorna syns) och får Egon att sluta sin kriminella karriär.

Allt går bra och de börjar med sitt hederliga jobb tills någon bryter sig in i en bank och Egon får skulden.

Olsen-Banden jobbar som städare i en bank när de amerikanska bovarna gör inbrott i banken och stjäl pengar som de lägger i ett gitarrfodral. Olsen.. följer efter dem till flygplatsen där de snor bytet från dem...

Harry är fullare i denna filmen än vad han någonsin varit i den svenska versionen men är inte med så mycket i filmen. Annars är denna filmen lite som den förra och är i övrigt inte så mycket speciell.

Den amerikanska skådespelaren Harold J. Stone spelar den amerikanska gangstern i filmen. Stone har varit med i flera filmer bland annat “Spartacus” och Hitchcocks “the Wrong Man”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar