torsdag 21 februari 2013

Film: Olsen Banden (1968)

01. Olsen BandenFörsta filmen om Olsen-banden. Egon har en plan, Olsen-gänget ska stjäla en dyrbar tysk konst-klenod som är utställd i Köpenhamn. De får hjälp av några vänliga glädjeflickor.

 

Onödig Fakta:

  • Namnet “Egon Olsen” som huvudkaraktären heter fick Henning Bahs av sin son när han berättade att han skulle skriva ett manus om gangstrar
  • Inspirationen för “Olsen-Banden” kom från Thorvald Framlev även känd under namnet “Det Borende x” som mellan 1916-31 höll på med inbrott i kassaskåp för att hålla sin butik från att gå i konkurs.
  • Det kom 16 uppföljare varav en var en tv-serie, en om när de var barn och resten “vanliga” filmer. Det senaste kom i år. Det kom även en animerad film.
  • Filmen fick både en norsk och en svensk remake. I Sverige som “Jönssonligan och den svarta diamanten”

 

Vilken svensk har inte sett filmerna om Jönssonligan? Detta är originalserien från Danmark och jag minns inte vilken av dem jag har sett. Men fast den danska kom först så har både norska, svenska och de danska filmerna lånat av varandra.

Den enda likheten mellan “..Svarta Diamanten” och denna är själva kuppen, resten av storyn är helt annorlunda. De ska i denna filmen stjäla en guldstaty från ett museum med samma säkerhet som i den svenska versionen.

Karaktärerna är ungefär som den svenska där Egon är ledaren, Benny är Vanheden och Kjeld är som Rocky. En annan skillnad från den Svenska versionen är att Benny och Kjeld har andra efternamn medans i den svenska versionen så vet man inte deras efternamn.

Många skämt i filmen användes också i den svenska versionen som t.ex busshållplatsskylten,

Vad som den svenska versionen har som denna danska saknar är karaktären Wallenberg eller en liknande. Den saknas helt här men den korkade polisen är här.

Ett gott försök men Jönssonligan vann denna ronden..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar