torsdag 21 februari 2013

Film: Olsen-banden går amok (1973)

05 olsenbanden går amokNär Egon Olsen återigen kommer ut ur Vridlose fängelse vill hans tidigare kumpaner inte ha med honom att göra för de har skaffat sig vanliga hederliga jobb. Egon får helt enkelt tänka ut en egen plan för att lägga vantarna på en stor internationell brottslings pengar.

 

Onödig Fakta:

  • Fick namnet “Olsen-banden slår till!” i Sverige
  • Fick både en svensk och en norsk remake. Den svenska är “Jönssonligan och Dynamitharry”

 

Den här filmen är lik “Jönssonligan och dynamit-Harry”. Filmen börjar med att de gör ett inbrott på en biograf där den fulla Harry kommer in och gör så att Egon åker fast. I den svenska så är det likadant fast de gör inbrott i en teater.

När Egon kommer ut så är det Harry som hämtar honom. Egon väljer att åka och besöka de andra kumpanerna som börjat med hederliga jobb. Där de jobbar i en butik. Utan för där de bor så håller Kjeld på med sin moppe.

Efter att Egon kommit ut från fängelset så har Harry varit nykter de senaste 8 månaderna och Egon som har en ny plan behöver lite pengar för att finansiera kuppen. Harry har en present till Egon för att han kommit ut oh det är ett ställe de kan göra inbrott i ett kassaskåp. Egons gamla kumpaner Benny och Kjeld kommer på honom att göra inbrott i deras arbetsplats och Egon går därifrån innan ägaren av butiken tar de andra två “på bar gärning”.

Nu måste Egon och Harry frita Benny och Kjeld så de kan göra den stora kuppen.

En nästan exakt kopia av den svenska versionen fast denna kom nästan 10 år tidigare. Den stora skillnaden är slutet som är mycket bättre här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar