lördag 23 februari 2013

Film: Varning för Jönssonligan (1981)

1 varning for jonssonligan 81Första filmen i serien. Kriminalgeniet Charles-Ingvar Jönsson, "Sickan" kallad, har en genial plan som gäller ett kassaskåp av märket Franz Jaeger. Men kuppen går snett, polisen kommer och "Sickan" åker in. Vid frigivningen dyker Vanheden och Rocky upp utanför fängelseporten för att hämta "Sickan". Men den här gången har han redan blivit hämtad - av finanskungen Wall-Enberg, som vill ha ett "skåp" öppnat i Schweiz....

 

Onödig Fakta:

  • Detta är en remake av den danska filmen “Olsenbandens Siste bedrifter” från 1974
  • De har stavat karaktären Charles Ingvar Jönssons namn fel i eftertexterna.. det står “Charlel...”

Jag valde att se om de svenska Jönssonligan-filmerna efter att ha sett de danska och börjar såklart med denna som är en remake på den danska. Den stora skillnaden mellan den norska och denna versionen är att denna inte är en scen för scen kopia utan den har gjorts på sitt egna vis.

Det är det som gör den bättre filmmässigt. Jag gillar inte filmer som är en direkt kopia av filmer fast med andra skådespelare och det är inte denna.

Flera detaljer är lik den danska versionen men bara de viktigaste delarna. Tycker dock att den danska versionen är snäppet bättre. Förutom att ha lånat huvudfallet av “Olsen-Bandens siste bedrifter” så har det även lånat lite från den första “Olsen-Banden” filmen.

Skådespelaren som spelar receptionist i denna delen spelar karaktären Äpplet i en senare del.

Gösta Ekman är såklart stjärnan i denna filmen men Brunnberg spelar också underhållande i denna filmen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar