fredag 28 januari 2011

Film : American Graffiti (1973)

american_graffiti_ver1Den här Oscars-nominerade klassikern blev framröstad som en av de 100 bästa amerikanska filmerna någonsin av det amerikanska filminstitutet. Filmen skildrar fyra tonåringars sista sommar innan de börjar i college.

Återupplev drag racing, Inspiration Point, drive-ins och allt annat som hörde till i början på 60-talet. Det otroliga soundtracket ger dig den tidens bästa rock´n´roll och i rollerna finns stjärnor som Harrison Ford, Richard Dreyfuss, Ron Howard, Suzanne Somers, Cindy Williams, Wolfman Jack och Mackenzie Phillips.

 

Onödig Fakta:

  • Filmen är mer känd under namnet “Sista Natten med Gänget” i Sverige
  • Harrison Ford blev tillfrågad att klippa sig för filmen men han vägrade. Han sa att hans roll var för kort och att han kunde ta på sig en hatt.
  • När Charles Martin Smith kraschar i början av filmen mot en byggnad stod inte i manus. Han tappade kontrollen och Lucas lät det vara kvar i filmen.
  • Mels Drive-In resturang hade stängts innan filmen gjordes och öppnades endast för filmen. Efter filmens inspelningsslut så förstördes byggnaden.
  • Tog 29 dagar att filma.
  • Filmens budget var exakt 777,777,77 dollar och blev färdig i tid och i budget.
  • Det kom en uppföljare på filmen som fick namnet “Festen Är Över” (More american Graffiti)

Mannen bakom denna filmen är George Lucas mer känd för sin “Star Wars” serie och Indiana Jones. Denna filmen har jag faktiskt aldrig sett men hört talats om den.

Jag känner rätt fort att denna filmen inte är något för mig då den utspelar sig på 60-talet och filmen utspelar sig i bilar hela tiden. Den är säkert bra för de som gillar en film med jättemycket dialog och 60talets Amerika. Jag gör det inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar