måndag 4 mars 2013

Film: A Nightmare on Elm street 3 - Dream Wariors (1987)

A Nightmare on Elm street 3 1987Några ungdomar är intagna för vård. I deras drömmar figurerar Freddy. En läkare och en psykolog försöker med gruppterapi rädda dem.

 

Onödig Fakta:

  • Fick titeln “Terror på Elm Street 3 -  Freddys Återkomst” i Sverige
  • Lerfiguren som förvandlas till Freddys ansikte gjordes av Doug Beswick som är special-effekts mannen för filmen genom att göra den i stop-motion. Han började med Freddys ansikte och spelade upp klippet sen baklänges.
  • I Scenen där Freddy dödar Jennifer så stod det i manuset att han skulle säga “This is it Jennifer, Your big break on TV”. Englund sa det under de första två tagningarna men ändrade det till “Welcome to Prime Time, bitch” under tredje tagningen. Regissören Chuck Russel visste inte vilken av dem han skulle använda så han klippte ihop så han sa bägge två.
  • Filmen Jennifer tittar på är Critters, och det korta klippet på tv:n innan hon ändrar till Dick Cavett show är Donald Pleasence från filmen “Alone in the Dark” som var regisserad av Jack Sholder som även regisserade “A Nightmare on Elm Street 2”
  • När Taryn syns först i filmen i hallen så bär hon en t-shirt med bandet Dokken. Dokken skrev och spelar låten Dream Warriors som är filmens titellåt
  • Första “Freddy ormen” blev inte bra. Filmgänget hade bara en timme på sig att förbättra den och hade inte tillräckligt med förg så de hälde över en grön sörja på den. Scenen där “ormen” sväljer Kristen spelades in “baklänges”
  • Baren där Nancy och Dr. Gordon möter Nancys pappa heter “Little Nemo”. “Little Nemo in Slumberland” var en gammal seriestripp av Winsor McCay som handlar om äventyren om ett barn i drömmarnas land.
  • Freddys handske stals från inspelningen i filmen och senare sågs på väggen i filmen “Evil Dead 2” som kom ut samma år. Det var ett skämt mellan Wes Craven och Sam Raimi.
  • Patricia Arquettes första film
  • De tänkte först använda idén med att Freddy kom till den verkliga världen och jagade de som gjorde första filmen. Idén slopades av studion. Wes Craven använde den idén senare i filmen Wes Cravens New Nightmare
  • Filmen blev förbjuden i Queensland, Australien fast den visades i andra stater där. Filmen fick visas igen efter 1990. Den blev förbjuden för en scen med drogreferenser.
  • Originalpostern i England var på “Freddy Ormen” som äter en kvinna men ändrades till en mindre “kränkande” bild.
  • Wes Craven hade inget med del 2 att göra och trodde inte det kunde bli en fimserie. Men efter succén av andra delen så började han tänka om.
  • Detta är den tredje filmen i serien som tjänat in mest efter “Freddy vs Jason” och “A Nightmare on Elm Street 4”
  • Under en vecka av inspelningen så jobbade han 24 timmar. På dagen med serien “Downtown” som han var med i och på kvällarna med denna filmen.

Heather Langenkamp som spelade Nancy i ettan är tillbaka i denna film och spelar såklart samma karaktär. Så gör även John Saxon som i både första delen och denna spelar hennes pappa som är polis.

Andra som är med är Zsa Zsa Gabor, Patricia Arquette och Laurence Fishburne. Den sistnämna kallar sig Larry Fishburne i eftertexterna.. Zsa Zsa och Saxon gör bara mindre roller i filmen.

Detta är en av min favoritfilm i serien. Detta är första delen där man får veta lite mer om Freddys bakgrund och om hans mamma.

Det här med “speciella krafter” som alltid måste vara med i en del av skräckfilmsserier brukar oftast vara rätt dåliga, Se “Halloween” och “Friday the 13th”. som även de har en film om det. Men denna lyckas ändå rätt bra med det. Kan bero på att de inte överdriver det så mycket som de gör i de andra filmserierna.

Jag gillar titelspåret i denna filmen som är Dokken men Dream Warriors. Det var även kring 1987 då låtarna från filmer , största del skräck, som blivit klassiker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar