onsdag 15 februari 2012

Film: 15 Minutes (2001)

15 MinutesNär Oleg och Emil, som båda är från Tjeckien, kommer till New York upptäcker de att amerikanska brottslingar ofta blir kändisar och behandlas som celebriteter. Drivna av sin lust att bli kändisar - även för enbart femton minuter- stjäl de två en videokamera och spelar in en "snuff-movie" av groteska och storslagna proportioner. De planerar att bli kända genom att sälja sin skruvade mord-"dokumentär" till media.

 

Onödig Fakta:

  • Charlize Theron var med gratis i filmen som tack att hon fick vara med i regissörens tidigare film “2 Days in the Valley” där hon slog igenom
  • Migrationsmannen i början av filmen är en riktig sådan och inte en skådespelare
  • Scenen där De Niro tar sitt huvud in i ett handfat med is är ett riktigt trick som riktiga poliser använder för att bli av med baksmällor.

 

Robert De Niro spelar polis och Edward Burns spelar brandman i detta actiondramat. Andra kända namn är Kelsey “Frasier” Grammer, Charlize Theron och Kim Cattrall. Även en del mindre kända skådespelare som man mest sett i tv-serier.

Filmen handlar om ryssen Oleg och Tjecken Emil som reser till New York efter att ha suttit i fängelse i hemlandet för att Emils kompis har hans pengar.

Oleg vill bli känd filmstjärna så han stjäler en kamera och börjar dokumentera allt.

När Emils kompis säger att han gjort av med dom så blir Emil arg och mördar honom.  Oleg filmar allt plus så finns ett vittne som de nu måste hitta. För att de ska bli svårare att hitta dem så sätter de eld på lägenheten.

Oleg och Emil märker snabbt att de är brottslingar som blir kända snabbast efter att ha tittat på tv och börjar dokumentera alla morden.

Polisen Eddie och mordbrandmästaren Bobby som inte gillar att jobba med varandra tvingas det ändå för att få tag i mördarna.

Eddy är den som är berömd och gillar att synas medans Eddy gör hellre allt för att lösa brotten än att bli berömd.

 

Denna filmen var mycket bättre än vad jag väntade mig och kan sammanfattas med att alla vill bli kända. Men till vilket pris?

Det annorlunda med denna filmen var att personen man trodde skulle vara hjälten dog ett tag in i filmen och personen man inte trodde skulle överleva gjorde det.

En av väldigt få lite nyare filmer där polisen inte är korrupt och visar medias riktiga ansikte där tv-kanal uppvisas som giriga.

Filmen rekommenderas STORT!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar