onsdag 30 november 2011

Film: Dead of Night (1945)

dead_of_night_1945En medelålders man lider av återkommande mardrömmar. Tacksamt nog så bleknar de alltid sekunderna efter att han har vaknat. När han blir bjuden till en bekants stuga över helgen börjar han dock förnimma en underlig känsla. Känslan blir allt starkare när han kommer fram till stugan på landet och stiger på. Han blir förbluffad när det i vardagsrummet sitter sex främlingar som han kan svära på att han aldrig sett förut - förutom i sina egna mardrömmar.

 

Onödig Fakta:

  • Fick namnet “Skuggor i Natten” i Sverige
  • Den amerikanska utgåvan blev klippt för att de som skickade ut filmen tyckte den var för lång. Vilket gjorde den amerikanska publiken förvirrade.
  • Kosmologerna Fred Hoyle, Thomas Gold och Hermann Bondi som utvecklade Steady State teorin om universum som ett alternativ till Big Bang fick idén till den teorin efter att ha sett denna filmen.
  • Julhistorien i filmen är löst baserat på en verklig mordgåta som utspelade sig 1860.

 

Denna tidiga Anthology handlar om en medelåldersman som heter Mr. Craig som lider av återkommande mardrömmar.

När han blir bjuden till en bekants hus så vet han var allt är. När han träffar de sex andra gästerna så känner han igen alla från hans drömmar. Han vet vad alla jobbar med.

Eftersom en av gästerna är psykiatriker så berättar de andra om sina saker som de upplevt. Mellan de andras historier om deras mardrömmar så berättar Mr. Craig när han kommer på mer om sin mardröm.

Den första handlar om en racerförare som krockar i ett lopp. Han hamnar på ett sjukhus där han uppvaktas av en vacker sjuksyster.

Hans klocka stannar och när mannen tittar ut genom fönstret så är det dag och han är någonstans på landet. Utanför står där en likbil där föraren säger “här finns plats för en till”, Han sätter sig på sängen och klockan börjar gå igen. Nu är det mörkt igen och han är tillbaka i stan. När han ser samma man köra en buss så väljer han att inte åka med. Vilket räddar hans liv.

 

Den andra handlar om en 16-årig flicka som utspelar sig på julen. Alla barnen leker kurragömma. Flickan och en kille gömmer sig på vinden då börjar han berätta om att huset är hemsökt då det hände ett mord där 1860. Hon lurar ut killen och gömmer sig längre in i vinden. Hon kommer då till ett rum där hon träffar en liten kille som hon inte lagt märke till tidigare.

 

Den tredje historien är en sak som hände en sjuksyster som precis gift sig. Hon köpte en present till mannen och när han öppnar den så ser han en spegel. Han sätter upp den på väggen och när han tittar i den så ser han en massa syner med att han ser sig själv i ett annat rum.

 

Den fjärde handlar om två killar som är kära i samma flicka och hon verkar vara kär i bägge. De bestämmer sig att spela en golfrunda och den som vinner får henne. Den ena av dem fuskar och såklart vinner.

Den som förlorade blev väldigt besviken så han dränker sig själv i sjön vid det sista hålet på golfbanan.

Nästa gång vinnaren spelar på golfbanan så spelar han riktigt bra tills han kommer till sjön då är det något som stör honom så han spelar dåligt. Det är förloraren som kommit tillbaka från döden som spöke och hemsöker fuskaren.

Spöket säger att det finns två saker som han måste göra för att han ska sluta hemsöka honom och det är att göra slut med kvinnan och sluta spela golf.

 

Den femte handlar om psykiatrikern som hade ett fall tidigare i sin karriär. Han träffar en man som ska hjälpa dem i ett märkligt fall.

Fallet handlar om en man som heter Keith som tittar på en buktalare som har en väldigt speciell docka som lever.

 

Filmen avslutar både som jag trodde den skulle sluta men ändå inte riktigt.

 

Detta är ingen skrämmande film men faktiskt rätt underhållande. Ingen av historierna var särskilt dåliga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar