söndag 27 november 2011

Film: Tales from the Crypt (1972)

403px-Tales_from_the_cryptFem personer går vilse i ett gravvalv och möter en märklig fångvaktare. Av denne får de berättat för sig vad som kommer hända i deras liv inom närmaste framtiden

 

Onödig Fakta:

  • Fick namnet “Från Andra Sidan Graven” i Sverige
  • Peter Duffel tackade nej att regissera filmen
  • Peter Cushing sade att han spelade sig själv i filmen, Han hade precis blivit änkling och var väldigt depressiv och hans karaktär är en änkling som försöker få kontakt med hans döda fru genom ett ouijabord
  • Ralph Richardson filmade sin roll på en dag
  • Richard Greene var andravalet att spela Ralph Jason
  • Peter Cushing ville vara med i filmen så mycket att han sänkte sin egna lön.
  • Stephen King och George Romero funderade på att göra en remake av filmen. Den filmen blev istället “Creepshow”
  • Regissören Freddie Francis läste aldrig serietidningen för han trodde om han gjorde det så skulle filmen bli väldigt annorlunda
  • Joan Collins vars namn fanns med på postern och var en av huvudrollerna så säger hon bara 15 meningar i filmen.
  • En av historierna i denna filmen gjordes det en ny version på när den blev en tv-serie 1989

 

Fem främlingar som går in i en krypta går vilse och hamnar i ett rum där en kryptväktare sitter. Där berättar kryptväktaren olika historier om vad som kommer hända med besökarna.

 

Den första historien handlar om en kvinna som på julen dödar sin man för att få ut en försäkring.

Samtidigt så har en mördare rymt från ett mentalsjukhus och han är iklädd i tomtekläder.

En man i tomtekläder knackar på huset samma kväll som kvinnan dödar sin man. Eftersom hon dödat sin man så kan hon inte ringa polisen.

Nu måste hon ta väck alla bevis samtidigt som mördaren hotar utanför huset.

Denna historien var varken spännande eller skrämmande. Och underhållande var det inte heller.

 

Andra historien handlar om en man som säger till sin fru att han ska ut på jobbresa och måste åka sent för det är långt borta.

Det visar sig att han inte ska särskilt långt utan till sin älskarinna. De har bestämt sig för att bara fly sina andra förhållanden och flytta till en lägenhet långt borta.

När de är på väg dit så hamnar de i en krock och svimmar av. När han senare vaknar han upp i skogen men älskarinnan är borta. Mannen försöker lifta men alla som ser honom blir rädda och springer därifrån.

Detta är en av de bättre historierna. Den var väldigt underhållande fast lite för kort.

 

Den tredje historien handlar om en ung man som bor granne med en mystisk man vid namn Grimsdyke som varje år gör om gamla dockor och ger dem till barn.

Den unge mannen vill inte att han ska bo kvar i området så han gör allt för Grimsdyke flyttar bort bara för han är populär bland barn.

Grimsdyke som ofta pratar med sin döda fru genom ett Ouijabord varnar honom. Han blir väldigt ledsen när den unge mannen går för långt vilket gör så att Grimsdyke tar sitt liv. Ett år senare kommer han tillbaka och utger hämnd.

Denna historien är en av de bättre i filmen pga Peter Cushing som spelar väldigt bra som vanligt. Även denna lite för kort.

 

Den fjärde delen handlar om en man som håller på att hamna i konkurs. Han tvingas sälja sina saker men hans fru hittar en sak i bland deras ägodelar som ger de 3 önskningar.

De börjar önska sig saker men alla önskningar har en bieffekt.

Detta är en 70-tals version av anden i flaskan eller “the Monkeys paws”. Jag gillar den här versionen fast den är lite överdriven och den har en perfekt längd.

 

Den sista historien handlar om en föredetta major som fått ett nytt jobb som chef på ett hem för äldre blinda män. Han tar med sig sin hund.

Eftersom Majoren har tidigare jobbat med soldater så tror han sig klara av dessa äldre män. Men eftersom han gjort om för mycket för de stackars äldre männen så stänger de in honom i källaren.

Denna lilla historia börjar inte så bra men blir spännande efter ett tag och slutar lite abrupt.

Hela filmen slutar bättre än väntat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar