måndag 28 november 2011

Film: the Vault of Horror (1973)

MV5BMTU5NDk4NjMyOF5BMl5BanBnXkFtZTYwNzE0Mjg5._V1._SY317_Fem personer är fast i ett valv i ett hus. De sätter sig vid ett bord och berättar vad de har haft för drömmar som inte alls är drömmar!

 

 

Onödig Fakta:

  • Fick namnet “Skräckens Valv” i Sverige
  • George A. Cooper klipptes bort från filmen
  • Även fast Michael Craig spelade en av huvudrollerna så hade han bara 20 meningar i filmen
  • Det var först tänkt att Freddie Francis skulle regissera
  • Sista biofilmen med Dawn Addams
  • Filmen fick namnet “Tales of the Crypt 2” när den släpptes igen i USA på det tidiga 80-talet.
  • Trots namnet på filmen så var inga av historierna tagna från serietidningen med samma namn. En av historierna var från “Shock SuspenStories” och de andra från “Tales from the crypt”
  • Filmades Augusti-September 1972 och är den enda “Anthology” där inte Peter Cushing är med. Han var med i andra filmer av Amicus

 

Fem främlingar försöker ta sig ut från ett hus. När de tar hissen ner så stannar den i ett valv fylld med mat. Väl där inne så bestämmer sig männen att berätta om sina mardrömmar när de ändå väntar på att fler ska komma då de tror att det är en hemlig klubb.

 

Den första mannens dröm handlar om att han hyrt en man för att hitta hans syster. För att ingen ska veta något så ber han mannen att göra det i smyg så att ingen vet var han är.

Han bestämmer sig för att mörda mannen så han slipper betala något för det.

När han ringer på systerns dörr så öppnar ingen utan han träffar en man som frågar om han är ny i stan och ber att han går inomhus nu innan mörkret faller.

Det visar sig att det finns vampyrer i den lilla by…

Första historien börjar lite smått spännande blir bättre men slutet var lite överdrivet.

 

Andra mannens dröm handlar om att han precis gift sig. Han blir väldigt frustrerad när han kommer hem en dag och hans fru har möblerat om.

Ju mer fel hon gör desto galnare blir mannen.

Denna historien är inte så bra. Men det hade jag inte väntat mig heller.

 

Tredje mannens dröm handlar om när han som är en magiker är på resa i Indien för att hitta nya tricks. Där ser han en Indisk man som håller på med mystiska saker. Mannen bevisar för folk att den Indiska mannen endast håller på med tricks,

Han träffar sedan en kvinna som gör ett repmagi som han inte kan förklara. Magikern vill köpa repet men kvinnan vägrar sälja den då den är en släktklenod. Han lurar då med kvinnan till hans hotellrum där hon visar tricket igen men då mördar han henne för att han ska stjäla repet och flöjten.

Denna historien är lite bättre än den förra men inte mycket bättre.

 

Den fjärde mannens dröm handlar om ett försäkringsfusk som går fel.

Han köper en drog som lurar läkare att personer är döda. Han tar drogen för att sedan bli begraven. Senare på kvällen efter begravningen så har han en kollega som gräver upp honom.

Denna storyn hade en bra idé men jag har sett bättre varianter av filmen.

 

Den sista mannens dröm utspelar sig på en ö vid Haiti. En målare  besöker en Voodoopräst som han vill köpa voodoomagi av för att utkräva hämnd mot de som varit elaka mot honom.

Han får en kraft att det han målar inträffar på riktigt. Han börjar att måla av en kruka men blir inte nöjd så han slänger den på golvet då trillar krukan ner på golvet och går sönder.

Då får han en idé att måla av sina fiender och döda dem på det sättet.

Den här historien är bland de bästa i filmen.

Ramhistorien är precis som de andra de har gjort lite svaga i början och mellan delarna men lyckas rätt bra att avsluta filmen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar